Ανεβάζουν τα θαλασσινά τη χοληστερόλη;

Ανεβάζουν τα θαλασσινά τη χοληστερόλη;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μιας και ξεκινάει η σαρακοστή και το κρέας με το ψάρι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», οι πηγές πρωτεΐνης περιορίζονται αυτό το διάστημα. Εκτός των οσπρίων και των συνδυασμών τους με τα δημητριακά, τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν, και όχι άδικα.

Τα θαλασσινά αποτελούν μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο εύπεπτη από αυτή των θηλαστικών. Ανάλογα το είδος, τη γεωγραφική περιοχή και τα νερά στα οποία αλιεύθηκαν, την εποχή αλιείας και άλλους παράγοντες, περιέχουν σε ποικίλες ποσότητες βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ακόμη, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά.

Υπάρχει μια γενική ανησυχία για το θέμα χοληστερόλης-θαλασσινών. Τα μαλάκια σε σύγκριση με τα ψάρια δεν φαίνεται να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό  μπορεί να αποδείξει ότι τα θαλασσινά δεν συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Τα λιπαρά των θαλασσινών είναι κατά κύριο λόγο ω-3 λιπαρά οξέα, για τα οποία πλήθος ερευνών καταδεικνύουν τη ευεργετική τους δράση στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο πλάσμα, την μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Επίσης , η χαμηλή περιεκτικότητα των θαλασσινών σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία όταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης στο πλάσμα, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση θαλασσινών δεν μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι βασικοί κανόνες διατροφής.

Συμβουλές για την κατανάλωση των θαλασσινών

  • Προτιμάτε φρέσκα θαλασσινά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να καταφύγετε στη κατεψυγμένη τους μορφή. Προσέξτε το σώμα του ψαριού να μην έχει σκούρο χρώμα και να μην είναι ξερό στις άκρες.
  • Επιλέξτε το μαγείρεμα «μακριά» από το τηγάνι. Τα τηγανητά θαλασσινά είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά τη περιεκτικότητα του πιάτου σας σε τρανς λιπαρά.
  • Αποφύγετε τα έτοιμα παναρισμένα θαλασσινά. Το πιο πιθανό είναι να περιέχουν πλήθος συντηρητικών και προσθέτων γεύσεις, τα οποία θα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πανάρισμα στο σπίτι προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά.
  • Μαγειρέψτε …αλά ελληνικά. Η χώρα μας μάς έχει κληροδοτήσει μεγάλη ποικιλία συνταγών στις οποίες τα θαλασσινά μπορούν να συνδυαστούν με λαχανικά (π.χ. σουπιές με σπανάκι). Αν πάλι δεν είστε λάτρεις της παράδοσης, σκεφτείτε εναλλακτικά και δημιουργείστε ένα καθημερινό σας πιάτο αντικαθιστώντας το κρέας με κάποιο θαλασσινό (π.χ. στιφάδο με θαλασσινά, χταπόδι με φάβα, γιουβέτσι με θαλασσινά).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα με την χοληστερόλη σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο για πιο ατομικές συμβουλές ως προς τη ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης των θαλασσινών στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts