Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν για τα τρόφιμα που τρώνε ή τα ποτά που καταναλώνουν. Το να γνωρίζουν τις ποσότητες των υδατανθράκων που καταναλώνουν και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο είναι ζωτικής σημασίας.
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συστήνει να καταναλώνονται ποτά με μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο ή χαμηλών θερμίδων. Ο κύριος λόγος είναι ώστε να αποφευχθεί η απότομη αιχμή του σακχάρου στο αίμα. Η επιλογή των σωστών ποτών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες, να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Ασφαλές για κατανάλωση:
Τα ποτά με μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο ή χαμηλών θερμίδων αποτελεί την καλύτερη επιλογή όταν θέλετε να πιείτε ένα ποτό. Για να κάνετε το ποτό σας αναζωογονητικό μπορείτε να στύψετε σε αυτό φρέσκο χυμό λεμονιού ή χυμό lime. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές προτάσεις για το τι ποτό να επιλέξετε είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε σε εστιατόριο.
-
Νερό
Όταν πρόκειται για ενυδάτωση, το νερό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη καθώς δεν θα αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης μέσω των ούρων.
Εάν το νερό δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να δώσετε την γεύση που σας αρέσει:
- προσθέτοντας φέτες λεμονιού, lime ή πορτοκαλιού,
- προσθέτοντας κλαδάκια από αρωματικά βότανα, όπως μέντα, βασιλικό, ή μελισσόχορτο,
- προσθέτοντας μερικά φρέσκα ή κατεψυγμένα raspberries στο ποτό σας.
-
Τσάι
Έρευνα έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι έχει θετική επίδραση στη υγεία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση έως και έξι φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Είτε επιλέξετε πράσινο, μαύρο, είτε τσάι βοτάνων, θα πρέπει να αποφύγετε τα γλυκαντικά. Για μια δροσιστική γεύση, κάντε το δικό σας παγωμένο τσάι χρησιμοποιώντας σκόνη κανέλας ή κουρκουμά ή λίγες φετούλες πιπερόριζα ή φύλλα βασιλικού ή μερικές φέτες λεμονιού προσδίδοντας κάθε φορά μια ξεχωριστή γεύση στο τσάι σας. Εάν δεν σας πειράζει η καφεΐνη το πράσινο τσάι γιασεμιού είναι επίσης μια καλή επιλογή.
-
Καφές
Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο κινδύνου μειώθηκε ακόμη περισσότερο όσοι κατανάλωναν δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα. Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα. Αυτό ισχύει για τους καφέδες με ή χωρίς καφεΐνη, οπότε αν η καφεΐνη σας προσδίδει νευρικότητα, μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ.
Όπως και με το τσάι, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη. Η προσθήκη γάλακτος, κρέμας ή ζάχαρης στον καφέ σας αυξάνει τη συνολική μέτρηση θερμίδων και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
-
Χυμός φρούτων και χυμός λαχανικών
Επιλέξτε ένα προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη και είναι 100% χυμός. Αν επιλέξετε να ετοιμάσετε εσείς ένα σπιτικό χυμό θυμηθείτε ότι κατά μέσο όρο τα 120 γραμμάρια περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 60 θερμίδες.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις με χυμούς λαχανικών. Συνδυάστε ένα μίγμα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σέλινο ή αγγούρια με μια χούφτα μούρα για μια γευστική επιλογή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
-
Ημιαποβουτυρωμένο γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν χρήσιμα μέταλλα αλλά και υδατάνθρακες. Επιλέγετε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Να γνωρίζετε ότι το γάλα σόγιας και ρυζιού περιέχει υδατάνθρακες.
Προτιμότερο να αποφεύγετε:
- Ενεργειακά ποτά
- Αναψυκτικά διαίτης
- Συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων
- Αλκοόλ
Αποφύγετε τα γλυκά ποτά όποτε είναι δυνατόν. Όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της συνιστώμενης θερμιδικής πρόσληψης στη διατροφή σας.
-
Ενεργειακά ποτά
Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες καφεΐνης και υδατάνθρακες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά όχι μόνο αυξάνουν το σάκχαρο του αίματός σας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να οδηγήσει σε αϋπνία.
-
Αναψυκτικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια στο έντερο. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον διαβήτη. Μία μελέτη συνδέει την αυξημένη πρόσληψη τους με κίνδυνο εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.
-
Συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων
Θα μπορούσε ο χυμός φρούτων να καταναλώνεται με μέτρο, διότι μπορεί να προσθέσει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση στο σάκχαρό σας και πιθανόν να επηρεάσει το σωματικό σας βάρος. Εάν παρόλα αυτά έχετε έντονη επιθυμία να καταναλώσετε χυμό φρούτων βεβαιωθείτε ότι ο χυμός που θα πιείτε είναι 100% φυσικός χωρίς την προσθήκη σακχάρων. Μπορείτε επίσης να αραιώσετε τον χυμό με λίγο νερό.
-
Αλκοολούχα ποτά
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή νευρολογικές διαταραχές από την παρουσία του διαβήτη, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν τα αλκοολούχα ποτά είναι ασφαλή για να πίνετε.
Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι άντρες που έπιναν οινοπνευματώδη ποτά είχαν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι γυναίκες που έπιναν κρασί είχαν μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ του κινδύνου διαβήτη και της κατανάλωσης αλκοόλ.
Συνεπώς, αποφύγετε να καταναλώσετε γλυκά αλκοολούχα ποτά ή τσάι με ζάχαρη. Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας τσάι και εάν επιθυμείτε να προσδώσετε μια μικρή γλυκύτητα προσθέστε αρωματικά βότανα, φέτες εσπεριδοειδών ή λίγα μούρα.
Βιβλιογραφία:
Cullmann, M., Hilding, A., & Ostenson, C. G. (2012, April 29). Alcohol consumption and risk of pre-diabetes and type 2 diabetes development in a Swedish population. Diabetic Medicine, 29(4), 441-452.
Davidson, N. K., & Moreland, P. (2011, December 9). Alcohol and diabetes: Drinking safely.
Energy drinks cause blood glucose, insulin levels to spike and hinder blood sugar control in teens. (2015, December).
Greenberg, J. A., Boozer, C. N., & Geliebter, A. (2006, October). Coffee, diabetes and weight control. American Journal of Clinical Nutrition, 84(4), 682-693.
Kim, H. M., & Kim, J. (2013, June). The effects of green tea on obesity and type 2 diabetes. Diabetes & Metabolism Journal, 37(3), 173-175.
Nettleton, J., Lutsey, P., Wang, Y., Lima, J. A., Michos, E. D., & Jacobs, D. R. (2009, April). Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the multi-ethnic study of etherosclerosis (MESA). Diabetes Care,32(4), 688-694.
Mayo Staff Clinic. (2016, March 19). Metabolic Syndrome: Overview.
Roussel, R., Fezeu, L., Bouby, N., Balkau, B., Lantieri, O., Alhenc-Gelas, F., … Bankir, L. (2011, December). Low water intake and risk for new-onset hyperglycemia.
Diabetes Care, 34(12), 2551-2554
Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … Elinav, E. (2014, October 9). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering gut microbiota. Nature, 514(181)
van Damn, R. M., Willet, W. C., Manson, J. E., & Hu, F. B. (2006, February). Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes. Diabetes Care, 29(2), 398-403
Water and diabetes. (n.d.)
What can I drink? (2014, June 23)
Zeratsky, K. (2015, February 11). Can energy drinks really boost a person’s energy?