διατροφή στις πανελλήνιες

Αγαπημένε μου μαθητή,

Είσαι μία ανάσα πριν φτάσεις στη στεριά. Χρειάζονται ακόμα λίγες κουπιές, όπως αυτές που έμαθες να κάνεις τόσο καιρό, και πολύ σύντομα θα νιώθεις τη ζεστή άμμο στα πόδια σου. Μπορεί να έχεις φτάσει εξαντλημένος, μπορεί χαρούμενος, μπορεί θυμωμένος, μπορεί ενθουσιασμένος. Όπως και να έχει, κοντεύεις.

Δες πού έφτασες!

Δες τι πέρασες και τι κατάφερες για να φτάσεις στον προορισμό σου!

Η πνευματική και σωματική διαύγεια είναι απαραίτητα εφόδια στο ταξίδι σου, ώστε να πάρεις σωστές αποφάσεις, να μπορείς να κάνεις κουπί χωρίς να εξαντλείσαι, να ακούς το σώμα σου και να μην το φέρνεις στα όριά του. Η σωστή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού, καθώς είναι το καύσιμο του για να λειτουργήσει.

Σου παραθέτω ακολούθως μερικές συμβουλές που θα κάνουν το ταξίδι σου λίγο πιο εύκολο.

 1. Κατανάλωσε ψάρι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρει είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδίας και του εγκεφάλου. Αν δεν σου αρέσει το ψάρι, είναι μια καλή περίοδος να πάρεις συμπλήρωμα ω-3 μέχρι τις εξετάσεις σου.
 2. Κοιμήσου τουλάχιστον 7 ώρες. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να τις βρεις, αλλά ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη ρύθμιση των ορμονών και κατ’ επέκταση της διάθεσης, της αντοχής και της όρεξης.
 3. Μην επιβαρύνεις τον εαυτό σου με περιττές θερμίδες. Είναι σημαντικό να μην καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη διαδικασία της πέψης ώστε να είναι ξεκούραστος για το διάβασμα.
 4. Μην επιβαρύνεις τον εαυτό σου με κενές θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές δεν σου δίνουν ενέργεια ούτε θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργεία του οργανισμού. Τις συναντάς στα τυποποιημένα τρόφιμα, όπως σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα, τυρόπιτες κ.ά. και στα φαγητά που μαγειρεύονται εκτός σπιτιού.
 5. Μην παραλείπεις γεύματα. Είναι απαραίτητο ο οργανισμός να έχει σταθερά διαθέσιμη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του διαβάσματος και των φροντιστηρίων.
 6. Οι υδατάνθρακες είναι η πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Φάε σε κάθε γεύμα ψωμί ή κράκερ ή παξιμάδι ή ρύζι ή μακαρόνια ή δημητριακά ολικής ή φρούτα ή πατάτα κ.ά. Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης για παρατεταμένο κορεσμό και καλή λειτουργία του εντέρου.
 7. Όταν έχεις κουραστεί και ο εγκέφαλος δεν προσλαμβάνει άλλη πληροφορία, βγες για ένα γρήγορο περπάτημα. Θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα γυμναστείς και θα χαλαρώσεις.
 8. Ακολούθησε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Φάε 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 1 φορά κοτόπουλο, 1-2 ψάρι, 1-2 όσπριο, 1 λαδερό και 1 φορά ζυμαρικό.
 9. Φάε τουλάχιστον 1 φρούτο και 2 σαλάτες την ημέρα. Κατανάλωσε επίσης τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό. Έχε μαζί σου πάντα 1 μπουκαλάκι νερό. Η αφυδάτωση επιβραδύνει τη γνωσιακή λειτουργία.
 10. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε να παχύνεις ούτε να αδυνατίσεις. Εστίασε στον στόχο σου, που είναι οι εξετάσεις, και πολύ σύντομα θα έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς με την εμφάνισή σου.
 11. Έχεις φτάσει σχεδόν στο τέλος και πολύ σύντομα θα ξεκουραστείς. Να είσαι περήφανος/η για την προσπάθεια που έχεις κάνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
 12. Μην σε συγκρίνεις με τους άλλους. Ο καθένας έχει μια διαφορετική αφετηρία και διαδρομή, γι’ αυτό και ο κόσμος αυτός δεν είναι βαρετός.

Σου εύχομαι δύναμη, κουράγιο και όλα να πάνε όπως εσύ έχεις ονειρευτεί.