Η ισορροπημένη διατροφή τόσο κατά την διάρκεια, όσο πριν και μετά την εγκυμοσύνη είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία της μέλλουσας μητέρας και του μωρού.
Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία καλό θα είναι να υιοθετήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης, βελτιώνοντας την κατάσταση θρέψης και την συνολική τους υγεία. Αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη της βέλτιστης εμβρυϊκής ανάπτυξης, στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών κατά τον τοκετό, καθώς και στην μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης χρόνιων προβλημάτων υγείας, τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.
Τα συστατικά που οδηγούν στην υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν: το υγιές βάρος πριν την εγκυμοσύνη, την κατάλληλη αύξηση βάρους και τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας τροφίμων, την κατάλληλη συμπλήρωση βιταμινών και ανόργανων συστατικών, την αποφυγή του αλκοόλ και άλλων επιβλαβών ουσιών και την ασφαλή διαχείριση τροφίμων.
Αν και η παλιά παροιμία του “φαγητό για δύο” δεν είναι απολύτως σωστή, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της μέλλουσας μαμάς έχει αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις σε μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά).
Οι ενεργειακές ανάγκες της μέσης γυναίκας είναι περίπου 2000-2200 θερμίδες ανά ημέρα. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά περίπου 300 το δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυος δεν χρειάζεται να τρώει για δύο σε ποσότητα.
Αντιθέτως, χρειάζεται να τρώει για δύο σε ποιότητα, καθώς οι ανάγκες σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά αλλάζουν και τυχόν ανεπάρκεια, η οποία εκτός εγκυμοσύνης πιθανόν να περνούσε απαρατήρητη, κατά την διάρκεια της λοχείας και του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες ή ακόμα ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, τόσο στην γυναίκα, όσο και στο παιδί. Για παράδειγμα, οι ανάγκες σε ασβέστιο παραμένουν σχεδόν ίδιες (όλες οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, 19+ ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ 14-18 ετών 1.300 mg ημερησίως), οι ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται σε 27mg από 18mg, ενώ σε φολικό σε 600μg. Οι παραπάνω αλλαγές καθιστούν την διαιτολογική συμβολή υψίστης σημασίας για την συμβουλευτική της μέλλουσας μαμάς και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από νωρίς για όλη την οικογένεια.
Συνοπτικά, η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία η μητρική διατροφή και οι επιλογές του τρόπου ζωής αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την υγεία της μητέρας και του παιδιού.
Τα ανεπαρκή επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων εμβρυϊκής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσουν σε επαναπρογραμματισμό γονιδίων εντός των εμβρυϊκών ιστών, αυξάνοντας την προδιάθεση του βρέφους για χρόνιες παθήσεις στη μετέπειτα ζωή. Η βελτίωση της ευημερίας των μητέρων, των βρεφών και των παιδιών είναι καθοριστική για την υγεία της επόμενης γενιάς.
Πηγή:
https://www.acog.org/-/media/ForPatients/faq001.pdfdmc=1&ts=20191007T190829961
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394