Η κοροϊδία του αλκαλικού νερού.

Η κοροϊδία του αλκαλικού νερού.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love
Μια νέα μόδα αρχίζει να φτάνει στην Ελληνική αγορά από την πέρα όχθη του Ατλαντικού. Μια μόδα τόσο ψεύτικη όσο και οι υποσχέσεις, του υπόδικου πλέον, εφευρέτη της Αλκαλικής Δίαιτας. Το Αλκαλικό νερό.

Ένα ακόμα θαυματουργό νερό που σύμφωνα με τους “ειδικούς” η κατανάλωση του κάνει θαύματα! Η βασική θεωρία είναι ότι η κατανάλωση αλκαλικού νερού  βοηθάει τον οργανισμός να αποκτήσει αλκαλικό pH και αυτό με τη σειρά του φέρνει όλα τα (ανεπιβεβαίωτα) οφέλη της αλκαλικής διατροφής. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικές κανάτες ή “συσκευές” που χάρη στα ειδικά φίλτρα που έχουν προκαλούν ιονισμό του νερού, αλλάζουν τη δομή (ναι την δομή!!) και το pH του νερού.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε όλες σχεδόν διαφημιστικές καταχωρήσεις γίνεται χρήση δύο τίτλων με σκόπιμη σύγχυση μεταξύ τους. Το ιονισμένο νερό και το αλκαλικό νερό. Ο όρος ιονισμένο νερό είναι κενός περιεχομένου. Το νερό στη φύση έχει pH ουδέτερο 7. Η χημική του μορφή είναι H2O και προκύπτει από την εξίσωση:

Η2Ο → ΗΟ+ Η+

Στη φύση ελάχιστη ποσότητα νερού (μόλις 2 μόρια ανά 1 δις μορίων νερού) βρίσκονται σε ιοντική μορφή και αυτό γατί η αντίδραση είναι αμφίδρομη. Οπότε για να μετατραπεί το νερό σε αλκαλικό αυτό προϋποθέτει την προσθήκη μεταλλικών στοιχείων που θα αυξήσουν το pH (πχ ασβέστιο, νάτριο ή μαγνήσιο). Κάτι το οποίο γίνεται με τη χρήση φίλτρων.

Έχει νόημα να καταναλώσει κάποιος αλκαλικό νερό;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Αρκεί η απλή κοινή λογική και η στοιχειώδης γνώση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Το περιβάλλον στο στομάχι μας είναι όξινο. Η κατανάλωση του αλκαλικού νερού θα προκαλέσει έκκριση γαστρικών υγρών για να επανέλθει στα φυσιολογικά (όξινα) επίπεδα. Τόσο απλά και τόσο (κυριολεκτικά) φυσιολογικά. Η ίδια η φυσιολογική μας λειτουργία αδρανοποιεί το όξινο περιεχόμενο του στομάχου με τη δράση των παγκρεατικών ενζύμων.

Υπάρχουν αποδείξεις για τους θεραπευτικούς ισχυρισμούς που διατυπώνουν;

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνουν είναι ακραίοι και όχι αδικαιολόγητα εντυπωσιακοί. Αντιγράφω αυτούσιους τους ισχυρισμούς που εύκολα κάποιος θα έλεγε ότι περιλαμβάνουν “τα πάντα όλα και σε τιμή ευκαιρίας”:

“Ασθένειες που καταπολεμά-προλαμβάνει το αλκαλικό νερό.
Καρδιαγγειακές βλάβες.
Αύξηση του σωματικού βάρους και του διαβήτη.
Προβλήματα κύστης.
Πέτρες στα νεφρά.
Ανοσοανεπάρκεια.
Επιτάχυνση των ελευθέρων ριζών. (;)
Ορμονικά προβλήματα.
Πρόωρη γήρανση.
Οστεοπόρωση και πόνο στις αρθρώσεις.
Πόνο στους μύες και το γαλακτικό οξύ.
Χαμηλή ενέργεια και χρόνια κόπωση.
Χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος.
Τάση στις λοιμώξεις.
Απώλεια της χαράς και του ενθουσιασμού.
Καταθλιπτικές τάσεις.
Χλωμή επιδερμίδα.
Πονοκέφαλοι.
Φλεγμονές του κερατοειδούς χιτώνα και των βλεφάρων.
Χαλαρά δόντια.
Φλεγμονές και ευαίσθητα ούλα.
Έλκη του στόματος και του στομάχου.
Κομμένα χείλη.
Περίσσεια του οξέος στο στομάχι.
Γαστρίτιδα.
Λεπτά και εύθραυστα νύχια.
Μαλλιά θαμπά, με ψαλίδα.
Ευερέθιστο δέρμα.
Κράμπες στα πόδια.”

Από τα παραπάνω βέβαια μένει η απορία για το τι εννοούν με το επιτάχυνση ελεύθερων ριζών το πως και γιατί τα θαμπά μαλλιά με ψαλίδα ή το χλωμό δέρμα αποτελούν παθήσεις αλλά ας τα παραβλέψουμε, πώληση κάνουν οι άνθρωποι και όχι αληθινή επιστήμη.

Για όλα τα παραπάνω διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση αλκαλικού νερού τα προλαμβάνει ή ακόμα και τα θεραπεύει. Αποδείξεις για τους ισχυρισμούς μην περιμένετε. Την μόνη απόδειξη που πιθανότατα θα πάρετε είναι αυτή της αγοράς του προϊόντος.

Αν πάλι μπείτε στο κόπο να αναζητήστε σχετική βιβλιογραφία στα όποια site πώλησης των συσκευών είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε με κάποιον από τους παρακάτω (αναπόδεικτους) ισχυρισμούς.

“Πίνοντας καθημερινά Αλκαλικά Ιονισμένο Νερό …, η πίεση θα μειώνεται σταδιακά, καθώς το αλκαλικό νερό είναι καλός διαλύτης που διαλύει τη χοληστερόλη… “

“Με την κατανάλωση αλκαλικού νερού … ενισχύετε την άμυνα του οργανισμού σας, απέναντι σε κάθε είδους καρκίνο, ενώ εμποδίζετε την ανάπτυξη του.”

“Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκαλικού νερού είχε θεαματικά αποτελέσματα σε άτομα που αντιμετώπιζαν στυτική δυσλειτουργία, οφειλόμενη σε οργανικά αίτια. “

“… Το αλκαλικά ιονισμένο νερό που πίνουμε, παρέχει αρκετά μεταλλικά στοιχεία στο σώμα μας και αυτό βοηθάει στο να διατηρούμαστε αδύνατοι. “

Φυσικά υπάρχουν και άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις οι οποίες θεραπεύονται από το αλκαλικό ιονισμένο νερό, που όμως και για αυτές οι πωλητές δεν παρουσιάζουν την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση. Επειδή όμως η ιστορία πρέπει να γίνει πιστευτή καταφεύγουν στο κλασσικό μοτίβο της παράθεσης “μαρτυριών”. Για παράδειγμα …

“… 35χρονος ασθενής υπέφερε από πάθηση καρδιακής βαλβίδας. …Πέρυσι οι συγγενείς είχαν απελπιστεί και περίμεναν πως δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα. Τότε συνέβη κάποιος από αυτούς να τον μυήσει στο αλκαλικό νερό. Η καρδιά του ανταποκρίθηκε πολύ καλά και τώρα οδεύει προς ανάρρωση.”
Με άλλα λόγια μια βλάβη σε βαλβίδα της καρδιάς έγινε καλά με την κατανάλωση αλκαλικού νερού. Παρόμοια βελτίωση της υγείας είδαν και μια ομάδα Ιαπώνων με διαβήτη…

“Μετά από κατανάλωση αλκαλικού νερού για ένα μήνα, 15 διαβητικοί επελέγησαν να πάνε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, για περαιτέρω εξετάσεις και παρατηρήσεις.
Αρχικά οι πιο σοβαρά ασθενείς ήταν διστακτικοί με τη θεραπεία. Όταν κατανάλωναν αλκαλικό νερό για ένα διάστημα, το ζάχαρο στο αίμα και στα ούρα κυμαινόταν αντίστοιχα στα 300 mg/l : 2 mg/dc. Υπήρξαν φορές που οι ασθενείς έκαναν 5 – 6 εξετάσεις αίματος την ημέρα και βρίσκονταν στα φυσιολογικά επίπεδα. Τ’ αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι, ακόμα και 1 ½ ώρα μετά τα γεύματα, οι μετρήσεις ήταν 100 mg/l : 0 mg/dc. Το ζάχαρο στα ούρα είχε εξαφανιστεί εντελώς! Αυτό σημαίνει ότι το αλκαλικό νερό συμβάλει ουσιαστικά στη σωστή λειτουργία του παγκρέατος.”

Ούτε κουβέντα για στοιχεία, βιβλιογραφία, μεθοδολογία έρευνας και οτιδήποτε θα παρέπεμπε σε απόδειξη των ισχυρισμών. Και ο κατάλογος των “μαρτυριών” δεν έχει τελειωμό.

Είναι συνηθισμένη πρακτική των τηλεπωλήσεων (και όχι μόνο) να αποφεύγουν να παρουσιάσουν την όποια επιστημονική βιβλιογραφία. Γιατί απλά δεν υπάρχει ή δεν τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται. Οι προβολές ακραίων ισχυρισμών και η παρουσίαση τους μέσα από προσωποποιημένες μαρτυρίες σαν αποκλειστικό στόχο έχει τη παράκαμψη κάθε επιφυλακτικότητας και η συγκινησιακή φόρτιση του καταναλωτή γα την πραγματοποίηση της αγοράς.

Σε τελική ανάλυση.

Η υπόθεση του αλκαλικού νερού “μπάζει” επιστημονικά από παντού. Τόσο στο κομμάτι του αν υπάρχει πραγματικά αλκαλικά ιονισμένο νερό, όσο και γα το ποιο ρόλο μπορεί αυτό να παίξει στον ανθρώπινο οργανισμό και στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων (όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές πωλητές). Η υπόθεση δεν διαφέρει από αυτή την σχετικά πρόσφατη του δήθεν θαυματουργού νερού με όζον. Και λογικά σύντομα θα πρέπει η πολιτεία να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σταματήσει η παραπλάνηση του κοινού.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts