Η Παγκόσμια μέρα Διατροφής μας αφορά όλους

Η Παγκόσμια μέρα Διατροφής μας αφορά όλους

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Ξέρουμε πολύ καλά σαν λαός το μονοπάτι της μετακίνησης και της αναζήτησης μιας καλύτερης προοπτικής. Η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από χρονικές περιόδους ακραίας φτώχειας και πείνας. Είτε πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, είτε μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο, μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετακινήθηκε προς το εξωτερικό ή εσωτερικά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς σαν χώρα και σαν λαός είμαστε μάρτυρες μιας βίαιης μετακίνησης πληθυσμού εξαιτίας ενός φονικού και συνάμα απόλυτα καταστρεπτικού πολέμου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν όλα αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα, στερήθηκαν τα απολύτως απαραίτητα για επιβίωση. Τροφή, νερό, στέγη, φως, βασικές υποδομές.

Μετακινήθηκαν χιλιόμετρα μακρυά από τα σπίτια τους και τον τόπο που γεννήθηκαν, ταξίδεψαν μέσα από στεριές και θάλασσες, έφτασαν σε νέους τόπους που είχαν (έστω και σε αυτές τις δύσκολες εποχές) τα μέσα, αλλά και ένα λαό με ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ που μοιράστηκε το υστέρημά του για αν τους θρέψει και τους κρατήσει στην ζωή.

Σε άλλα μέρη, άλλοι άνθρωποι δεν είχαν αυτή την τύχη. Έφτασαν σε μέρη με υπάρχοντα σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα και με υποδομές που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν και να συντηρήσουν το ήδη υπάρχον τοπικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα ήταν τα προβλήματα να μεγεθυνθούν και η επισιτιστική κρίση να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τι είναι η Παγκόσμια μέρα Διατροφής;

Η Παγκόσμια Μέρα της Διατροφής είναι μια μέρα σύμβολο που θυμίζει τη παγκόσμια δέσμευση για εξάλειψη της πείνας από το πλανήτη. Μιας τεράστιας προσπάθειας που σαν στόχο δεν έχει απλά να γεμίσει το πιάτο και το στομάχι των πεινασμένων και φτωχών αυτού του κόσμου. Αλλά και του επανασχεδιασμού σε Παγκόσμιο επίπεδο των υποδομών και της δημιουργίας όλων των προϋποθέσεων για επάρκεια και αυτάρκεια τροφής σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και πρόβλεψη για το μέλλον έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής ύπαρξης της τροφής χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και το χώρο που ζούμε.

Η όποια επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να λυθεί πρόσκαιρα με αποστολές βοήθειας ούτε με υπερεντατικές καλλιέργειες με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας σε βάρος του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι συνέπειές της μας δείχνουν τα δόντια τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι λύσεις στα προβλήματα εξεύρεσης τροφής δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν οι αιτίες άλλων σημαντικότερων προβλημάτων.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός βρίσκεται σε μια ανισορροπία τόσο στην παραγωγή όσο και στη κατανάλωση τροφής. Αυτή η ανισορροπία δεν πρέπει να εκφραστεί ούτε στο περιβάλλον ούτε στη σπατάλη πλουτοπαραγωγικών πηγών. Το εφιαλτικό σενάριο της μετακίνησης πληθυσμών λόγω φυσικών και οικολογικών καταστροφών είναι υπαρκτό και μικρά επεισόδια του έχουμε ήδη δει.

Γιατί μας αφορά όλους;

Η Παγκόσμια μέρα διατροφής είναι μια μέρα συλλογικής αλλά και ατομικής ευθύνης για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σε σχέση με την κοινωνική αδικία, την ανισοκατανομή τροφής, την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, τις επιλογές μας για το καθημερινό μας φαγητό, την διαχείριση και τη σπατάλη πόρων.

Πέρα από τις ηθικοπλαστικές τοποθετήσεις, περί συνειδητών ορθών διατροφικών επιλογών και υγιεινού τρόπου διατροφής υπάρχει ένα συνολικότερο πλαίσιο που αφορά την τοπική, εθνική αλλά και παγκόσμια οικονομία. Μικρές συλλογικές επιλογές σε τοπικό επίπεδο διαμορφώνουν ευρύτερες συνθήκες και αλληλεπιδράσεις. Το ντόμινο των επιδράσεων είναι μακρύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε πριν να είναι πολύ αργά.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts