Κακάο.

Κακάο.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το κακάο αποτελεί τον ξηρό και μερικώς ζυμωμένο λιπαρό σπόρο του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Η ονομασία του επιστημονικά είναι Theobroma cacao (Κάρολος Λινναίος) που σημαίνουν θεός και βρώση, δηλαδή το “φαγητό των θεών”.

Γενικά

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο στη διατροφή ήταν οι Αζτέκοι και το χρησιμοποίησαν για να κάνουν τη σοκολάτα.

Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο η οποία σκόνη είναι ξηρή και γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρο κακάο από τα σκούρα καφέ, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική το οποίο συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για
να το επεξεργαστούν.

Κακάο και υγεία

Το κακάο φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών δείχνει ότι το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και παίζουν έτσι προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και της γήρανσης.

Διάφορα είδη ενεργών συστατικών, όπως οι πολυφαινόλες και οι μεθυλξανθίνες περιέχονται στους κόκκους του κακάο και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτούς, όπως η σοκολάτα.

Συγκεκριμένα, η θεοβρωμίνη, η κύρια μεθυλξανθίνη που περιέχεται στη σοκολάτα, αποτελεί:

• διεγερτικό συστατικό της καρδιάς,
• διουρητικό,
• διαστολέα των στεφανιαίων αρτηριών και
• χαλαρωτικό παράγοντα των λείων μυϊκών ινών

(McShea et al., 2008).

Περισσότερες μελέτες

Επιπλέον, κάποιες μελέτες παρουσίασαν την προστατευτική δράση της σοκολάτας κατά του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όχι καρδιακής ανεπάρκειας (Buitrago-Lopez et al., 2011), ενώ και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν την ευεργετική δράση της κατανάλωσης σοκολάτας κατά των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (Larsson et al., 2012).

Σύμφωνα με τους Lee et al. στο κακάο περιέχονται πιο αυξημένες συγκεντρώσεις ολικών φαινολικών φυτοχημικών και φλαβονοειδών ουσιών ανά μερίδα σε σχέση με το τσάι ή το κόκκινο κρασί, συμβάλλοντας έτσι στην πιο αυξημένη αντιοξειδωτική του ικανότητα και πιθανώς στα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία (Lee et al., 2003).

Τα φλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να σταματούν την οξείδωση της χοληστερόλης και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας και αυτό συντελεί στην ευεργετική δράση του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία. Ωστόσο, οι βιολογικές επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο δεν είναι ίδιες από σοκολάτα σε σοκολάτα, καθώς φαίνεται να περιέχονται περισσότερες στη μαύρη σοκολάτα από ότι στη σοκολάτα γάλακτος (Lippi et al., 2009).

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄ ένα και μόνο προϊόν. Το κακάο με τις ιδιότητες που έχει είναι τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς είναι και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι η υψηλή του θερμιδική αξία, καθώς η μεγάλη κατανάλωση του μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts