8 + 1 τρόφιμα που μπορεί να σας παχύνουν

8 + 1 τρόφιμα που μπορεί να σας παχύνουν

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μα τι τρώω και δεν χάνω; Τι είναι αυτό που με παχαίνει; Να 8+1 τρόφιμα που τα καταναλώνουμε συχνά και μας παχαίνουν χωρίς να το καταλάβουμε

Smoothies και πρωτεϊνικά ροφήματα.

Ναι μπορεί να είναι θρεπτικά και να σας παρέχουν μία μεγάλη γκάμα συστατικών αλλά πολλές φορές μέσα σε αυτά υπάρχει αρκετή ζάχαρη αλλά και αρκετές θερμίδες.
Μέσα σε ένα smoothie μπορούν να βρούμε μέχρι και 55 γραμμάρια ζάχαρης ενώ σε ένα πρωτεϊνικό shake μπορεί να βρούμε μέχρι και 400 θερμίδες. Μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτά καταναλώνονται πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς να παρέχουν απαραίτητα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Low fat προϊόντα.

Εδώ υπάρχει το παράδοξο ότι η λογική της ύπαρξης αυτών των προϊόντων είναι να παρέχουν ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά. Όμως εκεί που βγαίνουν τα λιπαρά συνήθως μπαίνει η ζάχαρη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιο απλό γιαούρτι πού μπορεί να είναι χαμηλό σε λιπαρά αλλά να περιέχει γύρω στα 29 με 30 γραμμάρια ζάχαρης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν κανονικά τρόφιμα και έκαναν σωστή διαχείριση της ποσότητας και της συχνότητας έβαζα λιγότερο βάρος σε σχέση με αυτά που κατανάλωναν low fat προϊόντα

Φυσικοί χυμοί.

Φυσικοί μεν αλλά με υψηλό περιεχόμενο σε ζάχαρη. Ναι μπορεί να είναι δελεαστικό να πιείτε ένα φρέσκο φυσικό χυμό αλλά αυτό όμως σημαίνει ότι θα πάρετε και σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού συνήθως είναι χρησιμοποιημένα τρία έως τέσσερα πορτοκάλια.

Διάφορα εναλλακτικά γλυκαντικά.

Εδώ δεν αναφερόμαστε στα συνθετικά γλυκαντικά αλλά στα γλυκαντικά που είναι η νέα μόδα, όπως αγαύη και ζάχαρη καρύδας. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι ίσως και μεγαλύτερο από την απλή ζάχαρη.
Για παράδειγμα η αγαύη έχει περισσότερες θερμίδες από την κοινή ζάχαρη. Επίσης έχει πολύ μεγάλο ποσοστό φρουκτόζης η οποία συμβάλλει στην αντίσταση ινσουλίνης και στην μετατροπή σε λίπος.

Αποξηραμένα φρούτα.

Σίγουρα είναι μία εξαιρετική θρεπτική επιλογή. Περιέχουν άφθονη φυτική ίνα βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η αφαίρεση του νερού μεγαλώνουν τη θερμιδική τους πυκνότητα. Και πολλές φορές η μεγάλη κατανάλωση τους σημαίνει και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Σίγουρα τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή.

Καφές με διάφορες γεύσεις

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλεί έως ένα βαθμό περιορισμό της πείνας και της όρεξης, χάρη στη καφεΐνη που περιέχουν. Όμως πολλές φορές οι καφέδες του εμπορίου είναι μικρές θερμιδικές βόμβες. Όχι μόνο γιατί περιέχουν αρκετή ζάχαρη αλλά γιατί η κρέμα και τα διάφορα πρόσθετα σιρόπια γεύσης ανεβάζουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο. Προσοχή. Ακόμα και τα φυτικά ροφήματα που πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούν σαν εναλλακτικά του γάλακτος, έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Σάλτσες σε σαλάτες

Αν και αρκετές από τις σάλτσες έχουν σαν βάση υλικά που τα θεωρούμε υγιεινά, πολλές φορές η καταχρηστική προσθήκη τους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Μπορεί κάποιες σάλτσες να είναι ολιγοθερμιδικές, όμως αρκετές φορές περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αθροιστικά με τα υπόλοιπα συστατικά της σαλάτας (κρουτόν) να αυξάνουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο.
Από την άλλη η κοινή κέτσαπ έχει ζάχαρη αλλά και η μουστάρδα αρκετό αλάτι. Κάποιες σάλτσες με βάση το αβοκάντο έχουν περισσότερες θερμίδες (από τα λιπαρά) από αυτές που υπολογίζουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις και η προσθήκη ξηρών καρπών ανεβάζει το θερμιδικό περιεχόμενο.

Γκρανόλα

Η γκρανόλα είναι μια χορταστική και υγιεινή τροφή για το πρωινό μας, Τα συστατικά της να είναι θρεπτικά (βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι και άλλα, αλλά περιέχει και αρκετή ζάχαρη).
Ακόμα και όταν φτιάχνετε σπιτική γκρανόλα με μέλι, προσπαθήσετε να μειώσετε στο απολύτως απαραίτητο την προσθήκη ουσιών που δίνουν γλυκιά γεύση.

Αθλητικά ποτά

Τα ροφήματα αυτής της κατηγορίας σαν στόχο έχουν να αναπληρώσουν τον υδατάνθρακα αλλά και τους ηλεκτρολύτες στον ασκούμενο. Η χωρίς λόγο ή η μεγαλύτερη από το αναγκαίο κατανάλωση τους προσθέτει ζάχαρη και θερμίδες.
Αρκετοί τα χρησιμοποιούν για να ξεδιψάσουν ή ακόμα και για την γεύση τους. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο αφέψημα ή ρόφημα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts