Νερό και αδυνάτισμα

Νερό και αδυνάτισμα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως το νερό είναι σύμμαχος στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Η αλήθεια είναι πως η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό παίζει σημαντικό ρόλο.

Που βοηθάει το νερό;

Το νερό βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και της αρτηριακής πίεσης, στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών από και προς τα κύτταρα, στην αποβολή περιττών ουσιών από τον οργανισμό, στην φυσιολογική λειτουργία της πέψης και είναι απαραίτητο συστατικό όλων των μεταβολικών αντιδράσεων του οργανισμού (με λίγα λόγια είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό μας).

Βοηθάει το νερό στην απώλεια βάρους; Και πώς;

Όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, πρέπει να δημιουργήσει ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή οι θερμίδες που καταναλώνει να είναι λιγότερες από αυτές που ‘καίει’ ο οργανισμός του. Το νερό, όπως είναι γνωστό, δεν περιέχει θερμίδες, δεν αποδίδει ενέργεια δηλαδή. Επομένως η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων, των αναψυκτικών και των ζεστών ροφημάτων πλούσιων σε θερμίδες ,με νερό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Πολλές μελέτες, ακόμα, έχουν δείξει ότι το νερό αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το νερό απλώς γεμίζει το στομάχι και μειώνει τα αισθήματα πείνας, αφού τόσο το αίσθημα της δίψας όσο και το αίσθημα της πείνας έχουν κάποιους κοινούς νευροδιαβιβαστές , οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένα μηνύματα. Αποτέλεσμα αυτού, ενώ ένα άτομο αισθάνεται ότι πεινάει , απλά να αναζητά νερό!

Είναι σημαντικό να ακούμε τα μηνύματα από το σώμα σας και να τρώμε όταν πεινάμε, αλλά η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπερκατανάλωση τροφής. Από μια μελέτη διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που έπιναν 500 ml νερό πριν από τα γεύματα έχασαν πολύ περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν, πιθανότατα επειδή βοήθησε στον κορεσμό. Μια άλλη μελέτη έρχεται σε συμφωνία με την προηγούμενη, καθώς οι συμμετέχοντες που έπιναν 500 ml νερό πριν από τα γεύματα, είδαν σημαντικότερες αλλαγές στον ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) από τους εθελοντές που δεν κατανάλωναν νερό.

Αφυδάτωση και σάκχαρο

Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε έντονη επιθυμία φαγητού και τελικά υπερκατανάλωση τροφής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο νερό είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπεργλυκαιμία μετά από εννέα χρόνια παρακολούθησης.

Όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος, διατηρείται καλύτερα η ευγλυκαιμία, δηλαδή η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μια απώλεια ή διατήρηση βάρους μπορεί να υποστηριχθεί πιο εύκολα.

Το νερό θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς την καύση θερμίδων και να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού μετά από νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας αύξησε το μεταβολισμό κατά 30% (60 λεπτά μετά την κατάποση) τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η έρευνα αυτή υποστηρίζει ακόμη ότι το νερό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ακόμη και χωρίς αλλαγή διατροφής ή ρουτίνας και άσκησης. Με άλλα λόγια, η απλή κατανάλωση περισσότερου νερού θα μπορούσε να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να συμβάλει στη συνολική καύση θερμίδων.

Συμπερασματκά

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο τον έλεγχο της ενέργειας που καταναλώνουμε.

Πηγές:

  1. https://journals.lww.com/clinnutrinsight/Citation/2010/02000/_Will_Drinking_Water_Help_Me_Lose_Weight____What.1.aspx
  2. https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1305/4555169;login=false
  3. https://diabetesjournals.org/care/article/34/12/2551/39030/Low-Water-Intake-and-Risk-for-New-Onset
  4. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0944-8
  5. https://academic.oup.com/jcem/article/88/12/6015/2661518;login=false

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts