Πρόγραμμα σημαίνει οικονομία και σωστή διατροφή

Πρόγραμμα σημαίνει οικονομία και σωστή διατροφή

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το πρόβλημα της σωστής διατροφής πολλές φορές δεν ξεκινάει από αυτό που βρίσκεται στο πιάτο μας. Αρχίζει από το ράφι του supermarket ή το τελάρο του μανάβικου που αγοράζουμε τα τρόφιμα μας. Αλλά και από το γεγονός ότι πολλές φορές αγοράζουμε πιο πολλά από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και τελικά (για πολλούς και διαφορετικούς λόγους) καταναλώνουμε.

Έτσι λοιπόν πολλές φορές οι λανθασμένες μας διατροφικές επιλογές δεν έχουν να κάνουν με το πως τρώμε ή μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Έχουν να κάνουν αρχικά με το τι επιλέγουμε να βάλουμε στο διαιτολόγιο μας και το τι τελικά προσθέτουμε στο καλάθι των αγορών μας.

Οι επιλογές μας δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στη προσωπική μας υγεία. Επηρεάζουν και τα διατροφικά πρότυπα που αναπτύσσουν τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας μας, τα παιδιά μας. Αλλά πιο πολύ επηρεάζουν τη καθημερινή τους διατροφική συμπεριφορά και τη σχέση τους με το φαγητό. Όλα ξεκινούν από τη βάση, τον προγραμματισμό του φαγητού της οικογένειας.

Ο προγραμματισμός

Μέσα από το προγραμματισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό καθ’ εαυτό το πρόγραμμα λύνει το βασικό ερώτημα “Τι θα φάμε αύριο;” και επιτρέπει στην οικογένεια να αποκτήσει μια σειρά στη παρασκευή του φαγητού, κάνοντας δυνατή τόσο το προγραμματισμό των αγορών, όσο και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλίας γευμάτων. Μια ποικιλία που είναι εξαιρετικά εύκολο να κατακτηθεί, αν ακολουθηθεί το παραδοσιακό πρότυπο διατροφής που βασίζεται στο θρήσκευμα και είναι έκφραση του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής. Όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και λαχανικά (3-4 φορές την εβδομάδα), κρέας, ψάρι, κοτόπουλο (3 φορές).

Η ποικιλία πρέπει να επεκτείνεται και προς τα παρασκευαζόμενα φαγητά. Με το τρόπο αυτό δε θα είναι κουραστική, θα ακολουθεί την εποχιακή παρουσία τροφών (χειμώνας-καλοκαίρι) και θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση διαφορετικών τροφών (ποικιλία θρεπτικών συστατικών).

Μια παράμετρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί στο προγραμματισμό, είναι και η εκτίμηση του χρόνου που χρειάζεται για τη προετοιμασία των γευμάτων. Ειδικά για μια οικογένεια με εργαζόμενη μητέρα, η προετοιμασία του φαγητού τις καθημερινές μέρες μπορεί να είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι εύκολος πλέον ο προγραμματισμός των αγορών και των προμηθειών. Με γνωστό το πρόγραμμα φαγητού μπορούμε να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες σε τρόφιμα και να γίνει πιο συγκεκριμένες οι αγορές τόσο σε νωπά ή τυποποιημένα τρόφιμα. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε πολλές μελέτες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση έτοιμων προ μαγειρεμένων γευμάτων ή φαγητών από έξω, συμβαδίζει με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Τρόφιμα που παίρνουμε για να υπάρχουν

Τα γεμάτα τρόφιμα ντουλάπια πολλές φορές είναι μία βασική αιτία που κάποιος εγκαταλείπει το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί. Προϊόντα / τρόφιμα που δεν είναι απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής ή είδη που πιστεύουμε ότι “πρέπει να υπάρχουν για την ώρα που θα έρθει κάποιος επισκέπτης” Η αλήθεια είναι ότι τις πιο πολλές φορές οι αγορές γίνονται για να καλύψουν δικές μας απαιτήσεις και ανάγκες, όχι διατροφικές, αλλά συναισθηματικές / ψυχολογικές. Είναι οι τροφές που μας αρέσει να καταναλώνουμε όταν νιώθουμε ανία, κόπωση, θυμό, μοναξιά ή κάποιο άλλο συναίσθημα.

Από κάθε άποψη ένας σωστός προγραμματισμός στο εβδομαδιαίο φαγητό αλλά και στις αγορές μας είναι ωφέλιμος τόσο στην υγεία μας όσο και στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts