Το Καλοκαίρι της Μεσογειακής Διατροφής

Το Καλοκαίρι της Μεσογειακής Διατροφής

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τον ήλιο να δίνει το πιο λαμπερό παρόν του, είναι δύσκολο να μην καταλάβει κανείς για τα καλά ότι είμαστε στο μέσο ενός Καλοκαιριού. Με τη φύση να μας προσφέρει τα πιο πολλά νόστιμα και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής, της διατροφικής μας κουλτούρας, είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πως όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι πραγματικά βαδίζουμε σωστά στο μονοπάτι της Μεσογειακής Διατροφής;

  1. Καταναλώστε κάθε μέρα τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων. Δύσκολο; Όχι. Ακόμα και οι πιο δύστροποι στα φρούτα, δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στη γευστική πρόκληση του καρπουζιού και του πεπονιού. Όχι δεν θα τα χαλάσουμε στο ποιος είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού αλλά σίγουρα θα μαλώσουμε για το ποιος θα φάει το τελευταίο κομμάτι της απογευματινής φρουτοσαλάτας. Που και θα μας δροσίσει αλλά και θα μας ενυδατώσει, ειδικά μετά το ολοήμερο μπάνιο στη θάλασσα.
  2. Κάθε σας κύριο γεύμα να έχει μια μερίδα σαλάτας. Με τη ντομάτα στα καλύτερά της και το αγγουράκι συνοδεία δύσκολα κάποιος μπορεί να πει όχι σε μια Ελληνική Χωριάτικη σαλάτα. Ένα πιάτο που από μόνο του είναι ένα πλήρες γεύμα μπορεί αν αποτελέσει το συνοδευτικό κάθε γεύματος. Μην ξεχνάτε και τα χόρτα. Είναι στα καλύτερά τους!
  3. Δώστε έμφαση στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Ναι είναι η εποχή τους. Τα γεμιστά, τα λαδερά ακόμα και τα όσπρια σε σαλάτες είναι οι ιδανικές επιλογές για ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και μια απίστευτη ποικιλία αντιοξειδωτικών. Αν μάλιστα σε αυτά προσθέσουμε και το χρυσάφι της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο, τότε ολοκληρώνεται η παλέτα των θρεπτικών συστατικών.
  4. Φετούλα; Ναι δίπλα στα λαδερά σας βάλτε ένα καλό κομμάτι τυρί. Καλό, όχι τεράστιο γιατί και το τυρί έχει τα λιπαρά του και τις θερμίδες του. Μπορεί να είναι το κάτι διαφορετικό στο φαγητό μας αλλά η υπερβολή δεν είναι το καλύτερο.
  5. Ναι φυσικά και υπάρχει το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο. Με μέτρο και με σύνεση χωρίς υπερβολές. Όπως τα παλιά χρόνια, τότε που το κρέας έκανε την εμφάνιση του κάθε Κυριακή και το κοτόπουλο και το ψάρι πιο συχνά.
  6. Αποφύγετε τα έτοιμα σνάκ και προετοιμάστε το δικό σας σακουλάκι με ξηρούς καρπούς (όπως για παράδειγμα αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης) για τη παραλία. Πλούσια σε ω-3 λιπαρά, καλή πηγή φυτικής ίνας και αμινοξέων, γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μια άριστη διατροφική ενίσχυση για την παραλία. Αν μάλιστα σας γίνει και μόνιμη καθημερινή συνήθεια τι το καλύτερο για εσάς.

Τελευταίο αλλά το σημαντικότερο. Κίνηση στον ήλιο, περπάτημα με κάθε ευκαιρία, κολύμπι σε κάθε θάλασσα και το βασικότερο φυσική δραστηριότητα που μας λείπει όλο το χρόνο.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts