Αποτελούν τα φύκια διατροφικό θησαυρό;

Αποτελούν τα φύκια διατροφικό θησαυρό;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε επαφή με τα φύκια μόνο το καλοκαίρι στις παραλίες μας, σε άλλα μέρη του κόσμου όμως από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους.

Τα φύκια βρίσκονται ενεργά μέσα στην ιαπωνική κουζίνα σε διάφορες συνταγές. Ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα που έχει τα φύκια σε περίοπτη θέση στη κουζίνα της. Βρίσκουμε αναφορές και μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούνται στη Κίνα, στη Κορέα, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία, στη Δυτική Γαλλία αλλά και στη Νέα Ζηλανδία.

Ποια τρώγονται;

Τα φαγώσιμα φύκια είναι της ποικιλίας των red, green και brown algae. Φαίνεται να έχουν ποικίλες ιδιότητες. Κάποια περιέχουν οξέα που ενοχλούν το γαστρεντερικό σωλήνα, κάποια έχουν καθαρτική δράση και κάποια φαίνεται να βοηθούν την ηλεκτρολυτική ισορροπία. Τα φύκια του γλυκού νερού είναι ως επί το πλείστον τοξικά.

Οι θρεπτικές ιδιότητες και η φυσικοχημική σύνθεση των φυκιών εξαρτώνται πολύ από τα είδη των φυκιών, τη θέση, την εποχικότητα και τις συνθήκες καλλιέργειας.

Τα φύκια ως τροφή είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Περιέχουν σε μικρές ποσότητες σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C, Ε, ενώ είναι πλούσια σε ιώδιο.  Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα φύκια περιέχουν βιολογικά ενεργή βιταμίνη Β12, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές ελλείψεις των vegan και των vegetarian.

Οι έρευνες

Σε έρευνα λοιπόν, βρέθηκε πως 4 γραμμάρια από το nori (ποικιλία βρώσιμου φυκιού) δίνουν επάρκεια στις ημερήσιες ανάγκες σε Β12. Το έλαιο από τα φύκια ονομάζεται algae oil και περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μεταξύ των οποίων EPA, DHA, που είναι ω-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, το έλαιο αυτό πλησιάζει σε περιεκτικότητα DHA αυτή του ελαίου από σολομό.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε, κατά πόσο επιβαρυμένα είναι τα φύκια σε βαρέα μέταλλα. Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Λαγκούνα (Κανάρια νησιά, Ισπανία), εξετάστηκαν 8 διαφορετικά είδη φυκιών ως προς τη περιεκτικότητα τους σε 20 διαφορετικά βαρέα μέταλλα και βρέθηκε ότι στη ποσότητα των 4 γραμμαρίων ο καταναλωτής δεν εκτίθεται σε κάποιο κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανόργανα φύκια είναι πολύ πιο τοξικά από τα οργανικά.

Τα φύκια, όμως, εκτός από τροφή, χρησιμεύουν με πολλούς τρόπους ανά τον κόσμο, τόσο στη προετοιμασία των γευμάτων αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων. Μαζεύονται ή καλλιεργούνται για να εκχυλιστούν από αυτά : άγαρ, υποκατάστατα ζελατίνης, καραγενάνη, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα ή συντηρητικά στην  βιομηχανία τροφίμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για το αν θα μπορούσαν τα φύκια να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη παραγωγή ζωοτροφών.

Όλο και συχνότερα παρατηρείται έντονο πρόβλημα στη παραγωγή ζωοτροφών, καθώς οι συμβατικές μέθοδοι παρουσιάζουν μεγάλο χρηματικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος. Η υψηλή περιεκτικότητα των βρώσιμων φυκιών σε πρωτεΐνη, ο μηδενικός αντίκτυπος που υπάρχει στο περιβάλλον από τη καλλιέργεια τους αλλά και η αφθονία τους στις θάλασσες τα καθιστά ιδανική τροφή για τα ζώα και τα ψάρια.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την εξοικονόμηση των πόρων του πλανήτη, καθώς η τροφή σε σχέση με το πληθυσμό όλο και λιγοστεύει. Μέσα σε αυτό το προβληματισμό, τα σιτηρέσια για την εκτροφή των ζώων και των ψαριών φαίνεται να κοστίζουν οικονομικά αλλά και ενεργειακά στο περιβάλλον. Η επόμενη σκέψη λοιπόν, που αυτή τη στιγμή ερευνάται ενδελεχώς, είναι η εκμετάλλευση πηγών που δεν παράγουν απορρίμματα και αέρια θερμοκηπίου σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις, όπως τα φύκια. Τελειώνοντας, τα φύκια ή και τα παράγωγα τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν εναλλακτικό τρόπο σίτισης των ζώων και των ψαριών αλλά και να εμπλουτίσουν τη διατροφή των ανθρώπων. ­­

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts