Ωμά, ψητά ή βραστά λαχανικά;

Ωμά, ψητά ή βραστά λαχανικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Κάθε τρόφιμο έχει ένα θρεπτικό περιεχόμενο που πολλές φορές ο τρόπος παρασκευής του μεταβάλλει προς το καλύτερο ή το χειρότερο τη σύσταση σε θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με τα λαχανικά, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, τότε οι διαφορές, ανάλογα με το μαγείρεμα μπορεί να είναι σημαντικές.

Πως μπορούμε να τα καταναλώσουμε;

Φρέσκα ωμά λαχανικά

Χωρίς συζήτηση σίγουρα αποτελεί το καλύτερο τρόπο κατανάλωσης. Φυσικά αν προετοιμάσουμε (κόψουμε) τη σαλάτα μας από πριν, θα πρέπει να προσέξουμε να μην μείνουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα. Το οξυγόνο προκαλεί αλλοιώσεις (όχι τόσο σημαντικές αλλά μετρήσιμες). Αν λοιπόν χρειαστεί να κόψετε τη σαλάτα σας φροντίστε να την κλείσετε σε αεροστεγές σκεύος ή να την καλύψετε καλά με μεμβράνη. Εμπλουτίστε τα με ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Ψητά λαχανικά

Πιθανότατα ο λιγότερο διαδεδομένος τρόπος αλλά ίσως ο πιο γευστικός. Η θερμική επεξεργασία σίγουρα επιδρά στα θρεπτικά συστατικά και μειώνει τη συγκέντρωσή τους όμως κάνει πιο εύπεπτη τη φυτική ίνα που περιέχουν. Φυσικά ο χρόνος παραμονής στο φούρνο ή στη σχάρα έχει και ανάλογη επίδραση στα θρεπτικά συστατικά. Αν τα ψήσετε στα κάρβουνα να λάβετε υπόψη ότι οι παραγόμενες ενώσεις από τα κάρβουνα είναι καρκινογόνες. Και εδώ ο μικρότερος χρόνος παραμονής είναι ενδεδειγμένος.

Βραστά λαχανικά

Μια αρκετά διαδεδομένη μέθοδος μαγειρέματος που όμως και αυτή έχει τα μυστικά της. Επειδή τα λαχανικά μπαίνουν μέσα σε βραστό νερό τότε έχουμε και απώλειες και από τη θερμική επεξεργασία αλλά και από το “ξέπλυμα” των θρεπτικών συστατικών από το νερό, καθώς είναι κυρίως υδατοδιαλυτά.

Προσπαθήστε να τα κόψετε σε όσο μεγαλύτερα κομμάτια ή ακόμα και να αποφύγετε (εφόσον είναι δυνατόν) να τα ξεφλουδίσετε. Επίσης μην τα βράζετε περισσότερο χρόνο από ότι πρέπει και μην βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που χρειάζεται.

Για κάποια λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκυθάκια) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον ατμομάγειρα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts