Ένα μήνυμα διατροφής στον παππού και τη γιαγιά

Ένα μήνυμα διατροφής στον παππού και τη γιαγιά

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Παππού ξέρω ότι μ’αγαπάς όμως μην κάνεις κακό στην υγεία μου!

Πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν πόσα χρόνια θα ζήσει η σημερινή γενιά παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξέλιξη της ιατρικής, της βιοχημείας και της βιοτεχνολογίας δίνουν ένα προσδόκιμο ζωής πάνω από 100 χρόνια. Και είναι λογικό αν αναλογιστούμε την αύξηση του μέσου όρου ζωής τα τελευταία 100 χρόνια! Για να επιτευχθεί αυτό όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά παράγοντες όπως τη διατροφή, την άσκηση, τους εμβολιασμούς και την εξέλιξη της ιατρικής γενικότερα.

Είναι αποδεδειγμένο από έρευνες πως οι λιγότερες θερμίδες οδηγούν σε μακροζωία. Μαθαίνοντας λοιπόν ένα παιδί να είναι λιτοδίαιτο αυξάνουμε τα χρόνια ζωής του. Οι επιπλέον θερμίδες δυστυχώς δεν γίνονται «μπόι..» αλλά λίπος άρα βάρος και έτσι επιβαρύνεται η υγεία του! Η αγάπη για τα εγγόνια σας είναι δεδομένη! Το παρόν άρθρο δεν είναι γραμμένο για να αμφισβητήσει αυτή την υπέροχη σχέση. Αντιθέτως είναι για να ενισχύσει αυτή την αγάπη και να την δυναμώσει προς όφελος των παιδιών των παιδιών σας! Η λέξη κλειδί είναι η «υγεία!»

Αν βοηθήσετε τα εγγόνια σας να τρέφονται πιο υγιεινά θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσουν πολλά περισσότερα χρόνια από την γενιά σας χωρίς προβλήματα υγείας! Η σωστή διατροφή αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών πολλών σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα! Τα σημερινά παιδιά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με περισσότερες λιχουδιές, περισσότερη ζάχαρη και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με τις τροφές που υπήρχαν παλαιότερα. Συμφωνούμε νομίζω, επίσης, στο γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει θεαματικά, συνεπώς τα παιδιά έχουν περιορισμένη κίνηση και τρώνε συχνότερα «έτοιμο φαγητό» από παλιά. Όπως καταλαβαίνετε τα εγγόνια σας μεγαλώνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με το δικό σας! Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο όσον αφορά στη διατροφή τους.

Τι καλείστε δηλαδή να κάνετε;

  • να προσφέρετε στα εγγόνια σας λιγότερα γλυκά και αναψυκτικά
  • να τους δίνετε λιγότερο επεξεργασμένο έτοιμο φαγητό και περισσότερο σπιτικό φαγητό. Τροφές όπως η κέτσαπ ή οι κοτομπουκιές είναι ό,τι χειρότερο και πρέπει να αγωνιστούμε για να χτίσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες.
  • Πρέπει να επιμένετε να δοκιμάζουν και να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες. Να τρώνε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Δεν χρειάζεται να τρώνε μόνο ό,τι τους αρέσει για να μην «στενοχωρηθούν», θα πρέπει να μάθουν να τρώνε από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.
  • Λιγότερο επεξεργασμένο  κρέας και λιγότερα επεξεργασμένα ή τυποποιημένα φαγητά.

Εάν είστε περισσότερες ώρες μαζί τους σε σχέση με τους γονείς τους τότε πρέπει να είστε ακόμη πιο αυστηροί με τις διατροφικές τους συνήθειες. Όπως συμβάλλετε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, έτσι θα πρέπει να κάνετε και με τη διατροφή τους! Είστε αυτοί που θα καθορίσετε το μέλλον αυτών των παιδιών! Αυτό θα είναι το «δώρο» σας, ένα δώρο με ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη γενιά!

Λάμπης Κωνσταντίνος Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, M.Sc. Τμήματος Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts