Πότε να εισάγω τελικά τη γλουτένη στη διατροφή του;

Πότε να εισάγω τελικά τη γλουτένη στη διατροφή του;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από δυσανεξία στην γλουτένη είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσβάλει το λεπτό έντερο.[1,2,3] Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του λεπτού εντέρου με ατροφία του βλεννογόνου.[4]

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, μπορούν να συνδράμουν στην πυροδότηση της νόσου. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και είναι κοινή σε τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα και κέικ.[2]

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αρκετά σοβαρό γαστρεντερικό νόσημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και συμβάλει στην παρεμπόδιση της πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο.[2]

Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί στην βρεφική ή παιδική ηλικία συνήθως μετά την χορήγηση δημητριακών και η εκδήλωση της μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού,[4] λόγο ατροφίας των λαχνών του εντέρου και μη απορρόφησης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγιή ανάπτυξη. 

Είναι όμως σημαντική η ηλικία εισαγωγής της γλουτένης στην διατροφή, για τον κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης;

Κατά καιρούς, διάφορες μελέτες έχουν διεξαχθεί με σκοπό να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα.[5-11]

Όσο αναφορά την εισαγωγή γλουτένης τον 4ο έως 6ο μήνα, μελέτες έδειξαν πως τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης κατά το 3ο έτος ζωής τους.[5-7, 11] Παρόμοια αποτελέσματα αναδείχθηκαν από μελέτες σε βρέφη, τα οποία εισήγαγαν την γλουτένη στην διατροφή τους, σε ηλικία κάτω από τον 3ο μήνα ζωής.[7-9, 11] Έτσι λοιπόν η εισαγωγή της γλουτένης κάτω απ’ τον 3ο μήνα, αλλά και τον 4ο ως τον 6ο μήνα ζωής δεν συνίσταται.

Τέλος, όσο αναφορά την εισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή κατά τον 6ο μήνα, σε σύγκριση με την εισαγωγή της γλουτένης κατά τον 12ο μήνα ζωής του παιδιού, μια μελέτη ανέδειξε ότι τα παιδιά τα οποία εισήγαγαν καθυστερημένα την γλουτένη στο διαιτολόγιο τους, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης κατά τον 5ο χρόνο ζωής τους.[10, 11] Έτσι λοιπόν ούτε η παράταση της εισαγωγής της γλουτένης στην δίαιτα μπορεί να δράσει προς όφελος στη μη ανάπτυξη κοιλιοκάκης.

Συμπερασματικά, η ηλικία εισαγωγής της γλουτένης δεν φαίνεται να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης κοιλιοκάκης, ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα δεν συστήνονται οι ακραίες ηλικίες εισαγωγής της.

Τέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το μητρικό γάλα πρέπει να είναι η μόνη συνιστάμενη πηγή ενέργειας για βρέφη έως 6 μηνών.[12]

Βιβλιογραφία

  1. Celiac Disease | World Gastroenterology Organisation [Internet]. Worldgastroenterology.org. 2020 [cited 4 April 2020]. Available from: https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/celiac-disease
  2. (Definition & Facts for Celiac Disease | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. 2020 [cited 4 April 2020]. Available from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/definition-facts)
  3. Mohn A, Cerruto M, Iafusco D, Prisco F, Tumini S, Stoppoloni O et al. Celiac Disease in Children and Adolescents with Type I Diabetes: Importance of Hypoglycemia. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2001;32(1):37-40.
  4. Book L. Diagnosing Celiac Disease in 2002: Who, Why, and How?. Pediatrics. 2002;109(5):952-954.
  5. Szajewska H, Shamir R, Chmielewska A, Pieścik-Lech M, Auricchio R, Ivarsson A et al. Systematic review with meta-analysis: early infant feeding and coeliac disease – update 2015. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 2015;41:1038-1054.
  6. Norris J. Risk of Celiac Disease Autoimmunity and Timing of Gluten Introduction in the Diet of Infants at Increased Risk of Disease. 2005;293:2343.
  7. Welander A, Tjernberg AR, Montgomery SM, et al. Infectious disease and risk of later celiac disease in childhood. Pediatrics 2010;125:e530–6.
  8. Aronsson CA, Lee H-S, Liu E, et al. Age at gluten introduction and risk of celiac disease. Pediatrics 2015;135:239–45.
  9. Størdal K, White RA, Eggesbø M, et al. Early feeding and risk of celiac disease in a prospective birth cohort. Pediatrics 2013;132:1202–9.
  10. Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the use of human milk.Pediatrics2012;129:e827–41.
  11. Szajewska H, Shamir R, Mearin L, Ribes-Koninckx C, Catassi C, Domellöf M et al. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2016;62:507-513.
  12. 10 facts on breastfeeding [Internet]. World Health Organization. 2020 [cited 4 April 2020]. Available from: https://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts