Το αλκοόλ, τα πρέπει και τα όχι

Το αλκοόλ, τα πρέπει και τα όχι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διχογνωμία για το αν τα ποτά μας κάνουν καλό ή κακό στην υγεία μας. Η υπερβολική κατανάλωση έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας εξαιτίας της περιεκτικότητας των ποτών σε αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση, για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβλαβής για την υγεία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, υπέρταση και ηπατοπάθεια.

Επιπλέον, όσο πιο συχνή είναι η κατανάλωσή του ποτού τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του ήπατος και του παγκρέατος. Επίσης, συνδέεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, κίρρωσης του ήπατος, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δείχνει να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα η μικρή καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με το γεύμα, που συνηθίζεται στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή, φαίνεται ότι υπερτερεί, γιατί το κρασί, περιέχει πέρα από οινόπνευμα, και άλλες ευεργετικές ουσίες. 

Παν μέτρον άριστον…

Σε περίπτωση που καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, τότε προτιμάτε τη μέτρια κατανάλωσή τους και ειδικότερα την κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς με τον τρόπο αυτό το οινόπνευμα απορροφάται με πιο αργό ρυθμό, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται σε:

 • 2 ποτήρια/ημέρα για τους άντρες
 • 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες

Αν δεν επιλέγετε το κρασί και καταναλώνετε άλλα οινοπνευματώδη ποτά, η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε:

 • 2 ποτά/ημέρα για άντρες
 • 1 ποτό/ημέρα για γυναίκες

Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν δεν καταναλώσετε αλκοόλ για μία ή περισσότερες ημέρες, μπορείτε να καταναλώσετε τον αριθμό των επιτρεπόμενων ποτών συνολικά σε μια μέρα.

Πότε θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών:

 • Σε άτομα κάτω των 18 ετών, όπως απαγορεύεται και από τη νομοθεσία.
 • Από άτομα που σκοπεύουν να οδηγήσουν.
 • Σε άτομα που παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για να μην υπάρξει κάποια ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με το ποτό.
 • Όσοι δεν μπορούν να μετριάσουν την κατανάλωση του ποτού.
 • Οι έγκυες και ειδικά στο 1ο τρίμηνο. Είναι καλύτερη η αποφυγή κατανάλωσης ποτού.

Χρήσιμα tips

 • Για να επιτευχθεί η προστασία και η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Για παράδειγμα η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα. Αυτά συνεισφέρουν στη διατήρηση σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών.
 • Είναι προτιμότερη η κατανάλωση κρασιού, και ιδιαίτερα κόκκινου (έναντι άλλων οινοπνευματωδών ποτών). Και αυτό γιατί περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως πολυφαινόλες (π.χ., ρεσβερατρόλη), που έχουν ευεργετική δράση στην υγεία.
 • Συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επεισοδιακή υπερκατανάλωση. Η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι η κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες, 4 ή και περισσότερων ποτών για τις γυναίκες και 5 ή και περισσότερων ποτών για τους άνδρες που μπορεί να οδηγήσει στη μέθη.

Και κάτι ακόμα…

 • Το αλκοόλ παρέχει αρκετές θερμίδες (1 γραμμάριο αιθυλικής αλκοόλης = 7 θερμίδες), χωρίς να αποτελεί θρεπτικό συστατικό. Έτσι, όσο περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά πίνει ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερο προσλαμβάνει τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αφού ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας προσλαμβάνεται από το οινόπνευμα.
 • Συχνά μαζί με το αλκοόλ μπορεί να καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα ζάχαρης όπως για παράδειγμα σε κοκτέιλ, στα οποία προστίθενται αναψυκτικά και χυμοί, καθώς και αλμυρά σνακ που συνοδεύουν τα ποτά και προσδίδουν εξίσου πολλές θερμίδες.
 • Με την μπύρα αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η έκκριση οξέος στο στομάχι και έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση έλκους στο στομάχι και τον οισοφάγο.
 • Εξίσου σημαντικό είναι ότι  κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε συνδυασμό με το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία και έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της αναπνευστικής οδού.
 • Η χρόνια υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Εν κατακλείδι, η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού μαζί με το γεύμα, φαίνεται να μην είναι επιβαρυντική για την υγεία, αλλά αντιθέτως συνεισφέρει ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς μας. 

ΠΗΓΕΣ:

 1. Ζαμπέλας, Α., (2003). «Η διατροφή στα στάδια της ζωής», Π.Χ. Πασχαλίδης: Αθήνα.
 2. www.diatrofikoiodigoi.gr

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts