Τσικνοπέμπτη ήταν και πέρασε

Τσικνοπέμπτη ήταν και πέρασε

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Τηρήσαμε τα έθιμα. Κάναμε το «καθήκον» μας και αυτή τη Τσικνοπέμπτη. Άλλοι κοιτάζουν τα κάρβουνα που σβήνουν και άλλοι βλέπουν τη ζυγαριά και δυστυχούν.

Θα μπορούσε άνετα κάποιο να πει ότι η Τσικνοπέμπτη μετά τη γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου είναι η χαριστική βολή σε κάθε πρόγραμμα διατροφής.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είστε σε πρόγραμμα διατροφής. Και ότι αφεθήκατε στην δίνη των απολαύσεων των ημερών. Πόσο κακό έγινε; Όσο και αν ήταν, τίποτα.  Αν και εφόσον αυτό αποτελέσει μια μικρή παρένθεση και δεν γίνει η αφορμή να διαταραχτεί η συνολική πορεία.

Ναι το πρόγραμμα διατροφής είναι πρόγραμμα με όρια και με πλαίσια. Και το βασικότερο με κανόνες που σαν στόχο έχουν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σε βάθος χρόνου μα σωστή διατροφική συμπεριφορά. Όπως και να μάθετε να διαχειρίζεστε καταστάσεις, σαν αυτή της μέρας με τα όποια διατροφικά απρόοπτα τους.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το σώμα μας δείχνει να προσαρμόζεται εύκολα στις «αμαρτίες της μιας μέρας». Άρα το μεγάλο παιγνίδι βρίσκεται στο μυαλό μας.

Και τώρα τι κάνουμε;

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και οργανωθείτε από τη αρχή

  • Κατανοήστε και εκτιμήστε τι λάθος κάνατε. Πολλές φορές δυστυχώς αναπτύσσουμε ένα αίσθημα ενοχής που δεν επιτρέπει να έχουμε ορθή εκτίμηση του τι φάγαμε και μεγεθύνει το αρνητικό συναίσθημα. Που δυστυχώς καταλήγει εγκατάλειψη της προσπάθειας.
  • Μην ζυγιστείτε. Ότι και να δείξει η ζυγαριά είναι σχετικό και πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ακόμα και αν δείτε κάτι παραπάνω, πιθανότατα αυτό να είναι κυριολεκτικά ένα πρήξιμο και σίγουρα όχι παραπάνω λίπος.
  • Αποφύγετε την «νηστεία». Μια απόλαυση ήταν αυτή όχι κάποιο θανάσιμο αμάρτημα. Αν μπείτε στο μονοπάτι της (υπερβολικής και ακραίας) στέρησης τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός υπερφαγικού επεισοδίου.
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Δεν θα σας χορτάσει αλλά πιθανότατα θα σας βοηθήσει εύκολα και γρήγορα να οροθετήσετε τα γεύματα σας. Επιπλέον θα βοηθήσει και το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει πιο καλά.
  • Απομακρύνετε τους πειρασμούς (που μπορεί να έχουν περισσέψει) από κοντά σας. Δεν είναι κάθε μέρα Τσικνοπέμπτη αλλά και πάλι δεν υπάρχει λόγος να τα φάτε όλα εσείς. Δείτε τι μπορεί να συντηρηθεί (ακόμα και στη κατάψυξη) και τα υπόλοιπα κάντε τα διανομή σε φίλους και γνωστούς.
  • Αν σας έρθει η επιθυμία για «επανάληψη» απλά ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε χρόνο ανάμεσα στη επιθυμία για φαγητό και στην κατανάλωση του. Πιθανότατα θα μπορέσετε να το ελέγξετε ή ακόμα και να αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού.
  • Καταγράψτε τι τρώτε. Εύκολα θα έχετε μια εικόνα πόσο στενά βαδίζετε στο μονοπάτι της διατροφής σας. Πάνω από όλα όμως θα σας κρατάει σε μια συντεταγμένη πορεία.

Μην ξεχνάτε το βασικό. Δεν κάνατε κάποια αμαρτία. Απλά περάσατε καλά και όμορφα με το ταίρι σας. Άντε και του χρόνου.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts