Βρεφικός κολικός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η μητέρα και ο ειδικός!

Βρεφικός κολικός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η μητέρα και ο ειδικός!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Ο βρεφικός κολικός χαρακτηρίζεται από ανεξήγητα και ανυπέρβλητα επεισόδια κλάματος και εμφανίζεται σε βρέφη τα οποία κατά τα άλλα φαίνεται να αναπτύσσονται φυσιολογικά.[1, 2]

Ο βρεφικός κολικός ξεκινά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, συνήθως την 6η με 8η εβδομάδα και η κατάσταση αυτή σταματά τον 3ο με 4ο μηνά ζωής του βρέφους.

Η αρχαιοελληνική λέξη «κολικός» αναφέρεται στο παχύ έντερο και υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση πρόκειται για ένα γαστρεντερικό νόσημα.

Αν και θεωρείται ότι η αιτιολογία του βρεφικού κολικού σχετίζεται τόσο με ένα μη καλά ανεπτυγμένο έντερο, όσο και με τη σύνθεση της δίαιτας του βρέφους, ούτε η αιτιολογία ούτε η παθογένεια των βρεφικών κολικών είναι πλήρως κατανοητές.[3, 4]

Όσο αναφορά την διάγνωση του βρεφικού κολικού μια ενδελεχή ιατρική εξέταση και ο αποκλεισμός ασθενειών όπως η μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ωτίτιδα, καθώς και ανωμαλίες διατροφής όπως η πυλωρική στένωση και η αγκυλογλωσσία είναι απαραίτητες. Η τελική διάγνωση του βρεφικού κολικού γίνεται με τα «Κριτήρια Wessel» όπου θα πρέπει να υπάρχει παροξυσμός επεισοδίων κλάματος, το οποίο διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.[2, 5, 6]

Όσο αναφορά τις υπάρχουσες πρακτικές διαχείρισης του βρεφικού κολικού αυτές περιλαμβάνουν συμπληρώματα, προβιοτικά, βοτανοθεραπεία καθώς και ειδικές δίαιτες.

Κατά πόσο όμως είναι αποτελεσματικές οι παραπάνω πρακτικές; 

Προβιοτικά

Όσο αναφορά τα προβιοτικά μια πρόσφατη μελέτη παρουσίασε ότι σκευάσματα προβιοτικών που περιείχαν Lactobacillus reuteri DSM 17938 ήταν αναποτελεσματικά για τη θεραπεία του βρεφικού κολικού.[7] Παρόλο όμως, που τα προβιοτικά θεωρούνται ασφαλή, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι και ευεργετικά και ως εκ τούτου δεν συνιστώνται.[8]

Gripe water

Όσο αναφορά το gripe water είναι ένα σκεύασμα βοτάνων, για βρέφη και το οποίο προτείνεται με σκοπό να βοηθήσει στην πέψη του βρέφους και να αποτρέψει τον πόνο στον στομάχι.[9] Διατίθεται παγκοσμίως σε διάφορα σκευάσματα. Παλαιότερα παρασκευαζόταν με άνηθο, αλκοόλ, σακχαρόζη καθώς και μαγειρική σόδα. Σήμερα, παρασκευάζεται χωρίς αλκοόλ ή σακχαρόζη και μπορεί να περιέχει βότανα όπως εκχύλισμα από μάραθο, εκχύλισμα πιπερόριζας, μέντα καθώς και χαμομήλι.[10] Η αποτελεσματικότητα του ωστόσο δεν έχει εξεταστεί ενδελεχώς.[9] 

Τσάγια βοτάνων

Μια σειρά από φυτικά τσάγια, όπως το μάραθο, το χαμομήλι, η μέντα και το τσάι γλυκόριζας, μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του βρεφικού κολικού. Αυτά μπορεί να ληφθούν από τη θηλάζουσα μητέρα ή να χορηγηθούν απευθείας στο βρέφος. Ωστόσο, δεν συνιστώνται, εξαιτίας τόσο της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ως προς το όφελος τους, όσο και λόγω των ενδείξεων πιθανής βλάβης. Όταν τα παραπάνω χορηγούνται απευθείας στα βρέφη, υπάρχει περίπτωση να εκτοπιστούν άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών από την διατροφή τους, όπως το μητρικό γάλα ή τη βρεφική φόρμουλα.[11] Αυτό μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις όσον αφορά τη διατροφή, καθώς και την ανάπτυξη του βρέφους. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης τυποποίησης της αντοχής και της δόσης, υπάρχει η πιθανότητα οι λιπόφιλες χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα τσάγια να μεταφερθούν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος.[12] Για τους λόγους αυτούς, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται, ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες τσαγιών από βότανα και να μην τροφοδοτούν το βρέφος με αυτά θεωρώντας πως θα επιλύσουν το πρόβλημα.

 

Διαιτητικές στρατηγικές

Οι συνήθεις διαιτητικές στρατηγικές στοχεύουν είτε στη διατροφή της μητέρας, είτε στη διατροφή του βρέφους που θηλάζει ή τροφοδοτείται με σκεύασμα. Στις μητέρες που θηλάζουν, οι πιο συνηθισμένες διατροφικές πρακτικές περιλαμβάνουν την απομάκρυνση τροφίμων που παράγουν αέρια καθώς και αλλεργιογόνων τροφίμων (όπως το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα καρύδια). Άλλες στρατηγικές περιλαμβάνουν την παύση του θηλασμού και την εισαγωγή φόρμουλας, ή την εναλλαγή του τύπου φόρμουλας, σε βρέφη που τρέφονται είδη με σκεύασμα.[14, 15] Παρά την ύπαρξη κάποιων μελετών, οι οποίες υποστηρίζουν, ότι μια υποαλλεργική φόρμουλα μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με σκεύασμα, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, ότι μια φόρμουλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, εμπλουτισμένη με γαλακτοολιγοσακχαρίτες, φόρμουλα σόγιας ή εμπλουτισμένη με ίνες, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα του βρεφικού κολικού.[15] Παρομοίως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η διακοπή του θηλασμού και η εισαγωγή σκευάσματος είναι αποτελεσματική. Αντίθετα, εκτεταμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θρεπτική υπεροχή του μητρικού γάλακτος.[13] Τέλος, μια πρόσφατα διατροφική προσέγγιση η οποία έχει προκύψει και φαίνεται να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα στην μείωση των συμπτωμάτων του βρεφικού κολικού, είναι η χρήση μιας Low Fodmap δίαιτας σε μητέρες οι οποίες θηλάζουν αποκλειστικά.[16] Συμπερασματικά, μια Low Fodmap δίαιτα μπορεί να φανεί ευεργετική βραχυπρόθεσμα, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη, ωστόσο περεταίρω έρευνες πρέπει να προκύψουν ώστε να υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί οτι το μητρικό γάλα είναι η μόνη συνιστώμενη πηγή ενέργειας για βρέφη έως 6 μηνών από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας [17]

Βιβλιογραφία

  1. Forsyth, B.W., J.M. Leventhal, and P.L. McCarthy, Mothers’ perceptions of problems of feeding and crying behaviors. A prospective study. Am J Dis Child, 1985. 139(3): p. 269-72.
  2. Jarman R, Sewell J. Common behavioural and developmental problems. Oxford: Blackwell; 2000. 144-5.
  3. Savino, F., Focus on infantile colic. Acta Paediatr, 2007. 96(9): p. 1259-64.
  4. Savino, F., et al., Reduction of crying episodes owing to infantile colic: A randomized controlled study on the efficacy of a new infant formula. Eur J Clin Nutr, 2006. 60(11): p. 1304-10.
  5. Wessel, M.A., et al., Paroxysmal fussing in infancy, sometimes called colic. Pediatrics, 1954. 14(5): p. 421-35.
  6. Johnson, J.D., K. Cocker, and E. Chang, Infantile Colic: Recognition and Treatment. Am Fam Physician, 2015. 92(7): p. 577-82.
  7. Sung, V., et al., Treating infant colic with the probiotic Lactobacillus reuteri: double blind, placebo controlled randomised trial. BMJ, 2014. 348: p. g2107.
  8. Sung, V., et al., Probiotics to prevent or treat excessive infant crying: systematic review and meta-analysis. JAMA Pediatr, 2013. 167(12): p. 1150-7.
  9. Jain, K., et al., Gripe Water Administration in Infants 1-6 months of Age-A Cross-sectional Study. J Clin Diagn Res, 2015. 9(11): p. SC06-8.
  10. Blumenthal, I., The gripe water story. J R Soc Med, 2000. 93(4): p. 172-4.
  11. Roberts, D.M., M. Ostapchuk, and J.G. O’Brien, Infantile colic. Am Fam Physician, 2004. 70(4): p. 735-40.
  12. Woolf, A.D., Herbal remedies and children: do they work? Are they harmful? Pediatrics, 2003. 112(1 Pt 2): p. 240-6.
  13. National Health and Medical Research Council (2012) Infant Feeding Guidelines. Canberra: National Health and Medical Research Council.
  14. Garrison, M.M. and D.A. Christakis, A systematic review of treatments for infant colic. Pediatrics, 2000. 106(1 Pt 2): p. 184-90.
  15. Iacovou, M., et al., Dietary management of infantile colic: a systematic review. Matern Child Health J, 2012. 16(6): p. 1319-31.
  16. Iacovou M, Craig SS, Yelland GW, et al. Randomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers is associated with a greater improvement of the symptoms of infantile colic than for a typical diet. Aliment Pharmacol Ther 2018;48:1061-1073.
  17. WHO |10 facts on breastfeeding, 2017, available on https://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts