Φρούτα του χειμώνα.

Φρούτα του χειμώνα.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα φρούτα, αποτελούν ένα δυνατό σύμμαχο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά και στην πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς τους χειμερινούς μήνες, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποφεύγει την κατανάλωση νερού, λόγο της  χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

Πορτοκάλι: Ποιος δεν έχει ξεκινήσει την μέρα του με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού; Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (περίπου 50 mg/100 gr), ενώ παράλληλα οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην  απομάκρυνση της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Συχνά χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό απορρόφησης του σιδήρου, σε συνδυασμό με κόκκινο κρέας.

Μήλο: Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! Γιατί όμως; Το μήλο περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά ιδιαίτερα ισχυρά, βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο σε μικρότερες ποσότητες. Όταν καταναλωθεί με το φλούδα, παρέχει στον οργανισμό αρκετές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί επίσης ιδανικό σύντροφο στις δίαιτες, καθώς η πηκτίνη που περιέχει ενισχύει τον κορεσμό.

Ακτινίδιο: Περιέχει 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και καταναλώνοντας μόνο ένα μέτριο τεμάχιο την ημέρα, μπορεί κανείς να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνη C. Αν περιέχεται στο πρώτο γεύμα της ημέρας, συνήθως δίνει λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η κατανάλωσή του, όταν κανείς πάσχει από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και από αλλεργικά άτομα, καθώς το εξωτερικό του περίβλημα αλλά και τα σπόρια του έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με αλλεργικές αντιδράσεις στο εσωτερικά στο στόμα αλλά και γύρω από αυτό.

Μανταρίνι: Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, αλλά περιέχει λιγότερη βιταμίνη C. Αποτελεί όμως έναν άξιο αντικαταστάτη του για άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, καθώς είναι λιγότερο όξινο.

Μπανάνα: Φρούτο πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, Κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελούν ιδανική λύση για όσους γυμνάζονται εντατικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες, ή  αντιμετωπίζουν προβλήματα πίεσης καθώς το Κάλιο που περιέχουν αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα ή βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους καθώς αυξάνουν τον κορεσμό μεταξύ των γευμάτων.

Ρόδι: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι, θεωρείται ότι εμφανίζουν 2-3 φορές υψηλότερη δράση από αυτές του κόκκινου κρασιού. Το ρόδι είναι επίσης πλούσιο με βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ ενώ παράλληλα είναι φτωχό σε θερμίδες. Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την κατανάλωσή του με την ορθή λειτουργία του προστάτη αδένα αλλά και με την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς ή αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Δοκιμάστε το σκέτο, προσθέστε το στη σαλάτα ή κάντε το χυμό και … στην υγειά σας!

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts