Και κρύο και μέρες μετά τις γιορτές και όλοι να θέλουμε να φάμε κάτι ζεστό αλλά ταυτόχρονα χωρίς πολλές θερμίδες. Κολοκυθόσουπα. Η σταθερή αξία.
Υλικά
- 1 κολοκύθα, περίπου 1 ½ κιλό
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 κολοκυθάκια
- 2 καρότα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 100 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- Λίγο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
- ½ κουταλάκι γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα, τζιντζερ
- Μια κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια την κολοκύθα και τα άλλα λαχανικά.
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα και ανακατεύουμε μια φορά στη μέση του ψησίματος.
Αφού ψηθούν καλά τα λαχανικά μας, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κύμινο και δυο γεμάτους βραστήρες νερό.
Βράζουμε για δέκα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να παγώσει λίγο και χτυπάμε τη σούπα με το ράβδο-μπλέντερ ώστε να γίνει αυτό που λέμε βελουτέ. Δοκιμάζουμε για αλάτι και η σούπα μας είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο και μια πρέζα πάπρικα για το χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Συντάκτης Άρθρου
Η Εύα Ζήκου είναι MSc, Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Διατροφής, όπου φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος. Ειδικεύεται σε κλινικά περιστατικά (παθολογικές καταστάσεις, διαβήτης, δυσλιπιδιαμίες, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα πεπτικού συστήματος, διατροφικές διαταραχές).
Το 2010 ολοκλήρωσε τη πτυχιακή της με θέμα « Οι διατροφικές συνήθεις παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτητη τύπου Ι και η σύγκρισή της με τις διεθνείς συστασεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας»και πραγματοποίησε την πρακτική της σε διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Γλυφάδα, ενώ το ενδιαφέρον της για τις διατροφικές διαταραχές, την αντιμετώπισή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν, την οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων με βάση την ψυχολογική και διατροφική αντιμετώπισή τους και είναι master practiotioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία (Eating Disorders & Obesity) του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.
Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας. Παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια Διατροφής από το 2007 μέχρι και σήμερα. Η διαιτολόγος συμμετέχει σε εκστρατείες για την ενημέρωση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ομιλίες για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφής σε δήμους και σχολεία των νοτίων προαστίων.Παράλληλα συμμετέχει στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΕΔΔΕ (Global Wellness Day. Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας με ενημέρωση ατόμων στον δήμο Γλυφάδας) Αρθρογραφεί για θέματα διατροφής στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο (εφημερίδες, εβδομαδιαία περιοδικά και περιοδικά των νοτίων προαστίων). Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 2108940470 / 6942572912 Διεύθυνση: Σακη Καραγιωργα 15 , Γλυφαδα email: zikoudiatrofi@gmail.com