Το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας ανήκουν και τα δύο στην ίδια κατηγορία, στα κόκκινα κρέατα. Υπάρχει η σύσταση προς το γενικό πληθυσμό για μειωμένη κατανάλωσή τους για την αποφυγή καρδιαγγειακών και άλλων σοβαρών νοσημάτων.
Σαν θρεπτική αξία δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά, με το χοιρινό και το μοσχαρίσιο να αποδίδουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης. Και τα δύο είναι καλή πηγή σιδήρου, με το μοσχάρι είναι σαφώς καλύτερη. Παρόμοια και στο ψευδάργυρο. Αντίθετα το χοιρινό έχει πολύ περισσότερο σελήνιο από το μοσχάρι.
Και μετά τα εισαγωγικά επιστημονικά πάμε στο ψητό. Για την ακρίβεια στη μαρινάδα. Αυτό που πολλές φορές κάνει την διαφορά ανάμεσα στο ψητό κρέας και το «λουκούμι».
Υλικά
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ρίγανη
- Σκόρδο
- Πιπεριά πράσινη καυτερή
ή
Μία κουταλιά μέλι
- 4 μπριζόλες χοιρινές (της προτίμησης σας)
Παρασκευή
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ ταψί και τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα 5-10 λεπτά σκεπασμένο με σελοφάν και μετά βάζουμε τις μπριζόλες που τις έχουμε πλύνει καλά
Τις αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο
Ψήνουμε καλά το κρέας είτε στη σχάρα είτε στο φούρνο στους 200 βαθμούς (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό στο ταψί μαζί με την μαρινάδα)
Συντάκτης Άρθρου
Ο Μανώλης Μανωλαράκης είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Διετέλεσε προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Ιδιωτικού μαιευτηρίου ΗΡΑ και από το 1995 ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στο προσωπικό του γραφείο στον Άλιμο.
Με το συνάδελφό του Ζουμπανέα Ευάγγελο ίδρυσε το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή και ήταν υπεύθυνος ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for e-thought
Έχει συγγράψει με το συνάδελφό του Ζουμπανέα Ευάγγελο το βιβλίο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;».
Υπήρξε πρόεδρος στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, τον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης των πτυχιούχων Διαιτολόγων Διατροφολόγων από το 2009 έως και το 2015.
Υπήρξε εκπρόσωπος της ΕΔΔΕ στο συμβούλιο Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής και μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΠΑΙΔΕΙΑτροφή.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη προγραμμάτων wellness και διατροφικής παρέμβασης για μεγάλες εταιρείες όπως
ΟΤΕ
MSD (φαρμακευτική)
όμιλος Fourlis (ΙΚΕΑ, INTERSPORT)
Oracle
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ. 2109966896 / 6977203925
Διέυθυνση: Αρριανού 4, Άλιμος
email: manosdiatrofi@gmail.com