Η συνταγή για το πιο νόστιμο νηστίσιμο κέικ με ταχίνι!
Υλικά για το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1 κούπα ταχίνι ολικής
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- Προαιρετικά ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αλείφουμε με μαργαρίνη και καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας με κακάο για να μην κολλήσει το κέικ. Ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα αναλόγως τον φούρνο που έχουμε.
Διατροφικό σχόλιο
Το ταχίνι είναι μια τροφή, πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και σίδηρο. Έχει γεμάτη γεύση και δίνει τρομερή ενέργεια στα παιδιά και σε ενήλικες με έντονη φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα τους.
Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και όπως έχουν αποδείξει οι μελέτες με πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Το κέικ με ταχίνι ολικής λοιπόν, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας, αλλά και για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλουμε ένα γευστικό και διαφορετικό σνακ, απαλλαγμένο από ζωικά λίπη.
Συντάκτης Άρθρου
Η Χάιδω Γεωργιάδου αποφοίτησε από την σχολή Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 2012. Η πτυχιακή εργασία της είχε θέμα «Συγκριτική μελέτη της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7 εώς 10 ετών στην Ελλάδα» και εκπόνησε την πρακτική της άσκηση σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη.
Από το 2012 εργάζεται ως διατροφολόγος στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Αρωγή – Euromedica Θεσσαλονίκης. Το 2014 ορίστηκε Συντονιστής της Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων στο κέντρο και είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων για τα παρεχόμενα γεύματα του κέντρου, όπως ορίζει το πρότυπο EN ISO 22000:2005.
Στα πλαίσια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών και συνοδών του κέντρου αποκατάστασης πραγματοποιεί ομιλίες και αρθρογραφεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Αρωγής, για προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς κατά την διάρκεια ή και μετά το πέρας της αποκατάστασης.
Το 2016 έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλινικής Διαιτολογίας» του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθεί σεμινάρια από το 2008 έως και σήμερα. Και είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.
Έχει συμμετάσχει οικειοθελώς σε προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.