Φτίαξτε μόνοι σας, στο σπίτι σας ζαμπόν γαλοπούλας με μία εύκολη συνταγή και λίγα υλικά!
Υλικά:
1 κιλό φιλετο γαλοπούλα
2 κουταλάκια μέλι
2 κουταλάκια θαλασσινο αλάτι ψιλό
2 κουταλάκια μίξ για πουλερικά (εγώ χρησιμοποιήσω ένα με πάπρικα, Κάρι και πιπέρια)
Λίγο δενδρολίβανο.
Τοποθετούμε το φιλέτο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα μπαχαρικά και το μελι και τρίβουμε με αυτά το κρέας.
Το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά και επαναλαμβανουμε με το υπόλοιπα τπτ μίγματος.
Στη συνέχεια βάζουμε το φιλέτο σε μια σακούλα τροφίμων και αφου το τοποθετησουμε σε ένα ταψάκι, το ξεχνάμε στο ψυγείο για 4 μέρες.
Την 4η μέρα αναποδογυριζουμε το φιλέτο, χωρίς να το βγάλουμε από τη σακούλα και το αφήνουμε στο ψυγείο ακόμα 3 μέρες.
Μην φοβάστε, δεν θα μυρίσει το κρέας, αφού το αλάτι δρα σαν συντηρητικό.
Στο τέλος της εβδομάδας, αφαιρούμε τη σακούλα, τοποθετούμε το φιλέτο σε σχάρα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 175 βαθμούς αέρα, για 25 με 30 λεπτά.
Αναποδογυριζουμε το φιλέτο στη σχάρα και ψήνουμε για αλλά 25 λεπτά.
Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε σε λεπτές φέτες (αν έχετε ηλεκτρικό μαχαίρι ακόμα καλυτερα) και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου