Το κυδώνι είναι ένας καρπός που κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και είναι οπωροφόρο δέντρο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως φώσφορο και σίδηρο.
Το κυδώνι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη η οποία βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα και στην απώλεια βάρους. Επίσης η πηκτίνη είναι σημαντική για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 γιατί επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΥΔΩΝΙ
- Θερμίδες 56kcal
- Λίπη 0,1 γραμμάρια
- Χοληστερόλη 0 mg
- Νάτριο 4mg
- Κάλιο 197mg
- Υδατάνθρακες 15γραμμάρια
- Φυτικές ίνες 1,9 γραμμάρια
- Πρωτείνη 0,4γραμμάρια
- Βιταμίνη Α 40 IU
- Βιταμίνη C 15mg
- Ασβέστιο 11 mg
- Σίδηρος 17 mg
- Μαγνήσιο 8mg
ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ
- Πρώτο βήμα, βγάζω το χνούδι απο τα κυδώνια και τα βάζω σε μια λεκάνη με νερό για να τα πλύνω.
- Έπειτα βγάζω την φλούδα απο τα κυδώνια και τα ρίχνω σε μια λεκάνη με νερο και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Βάζω σε μια κατσαρόλα νερό (ίσα να καλύψω τα κυδώνια μου) και το αφήνω να πάρει βράση.
- Ρίχνω την στέβια (1/2 φλιτζάνι ή ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλω) και λίγο λεμόνι.
- Παράλληλα βάζω στον φούρνο τα βαζάκια μου για να τα απολυμάνω.
- Αν θέλω να κοκκινίσει το γλυκό μου μπορώ να προσθέσω φυσικό χυμό ρόδι. Εναλλακτικά μπορώ να το καταναλώσω ως έχει.
- Το γλυκό μας θα είναι έτοιμο, όταν θα το δοκιμάσω με ένα πιρούνι και είναι μαλακό.
- Το σερβίρω με κανέλλα ή γαρύφαλλο. Επίσης μπορώ να βάλω ξηρους καρπούς (εδώ έχω κουκουνάρι). Συνδιασέ το με γιαούρτι για να καλύψεις τις υπογλυκαιμίες σου.
ΠΗΓΕΣ
- http://www.keepup.gr/klive-well/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7/eat-free/kydoni-to-xryso-milo-kai-ta-apisteuta-threptika-systatika-tou/
- https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%AC