3 ξηροί καρποί σωματοφύλακες της καρδιάς

3 ξηροί καρποί σωματοφύλακες της καρδιάς

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούσαν μέρος της διατροφής από τα πρώτα βήματα της μακρινής πορείας επιβίωσης το ανθρώπου. Τότε που η φωτιά δεν αποτελούσε εργαλείο συντήρησης – μαγειρέματος της τροφής και η επιβίωση βασιζόταν σχεδόν μοναδικά σε τρόφιμα που μπορούσε να συλλέξει με το άπλωμα του χεριού του από τα δέντρα ή τη γη.

Τα χρόνια πέρασαν, η βιομηχανική επανάσταση έκανε άφθονη και προσιτή τη τροφή, όμως οι ξηροί καρποί-σπόροι κάθε άλλο παρά έχασαν την αξία τους. Το αντίθετο μάλιστα. Έγιναν αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης τεκμηριώνοντας επιστημονικά την βαθιά μας μέσα τυπωμένη αρχέγονη πληροφορία. Ότι οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό.

Στην Ελλάδα ειδικότερα το μυαλό μας όταν λέμε για ξηρούς καρπούς πηγαίνει αυτόματα σε 3 πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Τα αμύγδαλα, το καρύδι και το φυστίκι.

Για το αμύγδαλο ότι και να πούμε είναι λίγο.

Μια πραγματικά εξαιρετική τροφή που εύκολα η μερίδα της (25 γραμμ περίπου ή 15 μεγάλα τεμάχια) προσφέρει το 40% της συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη Ε και το 27% της αντίστοιχης σε Μαγνήσιο. Αντίθετα αν και θεωρούνται πλούσια πηγή ασβεστίου σε ρεαλιστικά μεγέθη για να έχει κάποιος πραγματικότητα οφέλη, θα πρέπει να καταναλώσει σημαντική ποσότητα από αυτά.

Αν μάλιστα στα παραπάνω προσθέσουμε την επαρκή ποσότητα μονοακόρεστων, την καλή ποσότητα φυτικής ίνας και την μηδενική χοληστερίνη τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύμμαχο κατά της χοληστερίνης.

Που άξιο συμπαραστάτη τους έχουν τα καρύδια.

Ένα ακόμα ξηρό καρπό πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Ταυτόχρονα περιέχουν και καλή ποσότητα βιταμίνης Ε. Η κατανάλωσή τους σχετίζεται με θετικές επιδράσεις στη υγεία των αγγείων, την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην ποιότητα του ύπνου! Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια πιθανότατα με τη κατανάλωσή τους αυξάνει τη συγκέντρωση της ορμόνη στο αίμα, βοηθώντας στον ύπνο.

Ένας άλλος αγαπημένος στους Έλληνες ξηρός καρπός είναι και τα φιστίκια Αιγίνης.

Με τα υψηλά επίπεδα ω-λιπαρών οξέων και φυτικής ίνας. Που σε συνδυασμό με την καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 (η οποία μειώνει τα επίπεδα της ουσίας ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης) αυτοδίκαια παίρνουν τη θέση του τρίτου σωματοφύλακα της καρδιάς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη βοηθάει τη υγεία των ματιών και ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μια καλή διαχείριση του βάρους. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεϊνη τότε δίκαια τα θεωρούμε μία εξαιρετικά καλό σνακ.

Συμπερασματικά;

Ένα σακουλάκι με ένα μείγμα ξηρών καρπών με καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης μπορεί να δαμάσει τη πείνα σας αλλά και να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς. Αν μάλιστα αντικαταστήσουν κάποια κακή διατροφική επιλογή τότε ακόμα καλύτερα.

Και μην ξεχνάτε. Σημασία έχει πάντα η μόνιμη τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και όχι μια παροδική συμμόρφωση σε σωστά πρότυπα

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts