Γλιστρίδα έφαγες? Κάνει καλό !

Γλιστρίδα έφαγες? Κάνει καλό !

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η γλιστρίδα (γνωστή και ως αντράκλα) είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό αν και κάποιοι το ξέρουν ως ζιζάνιο που φυτρώνει σε διάφορες καλλιέργειες. Υπάρχει η άγρια και η καλλιεργημένη.

Στα αγγλικά λέγεται purslane ενώ το επιστημονικό της όνομα είναι Portulaca oleracea. Στα ελληνικά, έχει πολλές ονομασίες όπως βυστρίδα, ανδράχνη, πορτουλάκη, ανδρικλίδα, τρέβλα και χοιροβότανο.

Η γλιστρίδα περιέχει πολλά είδη θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του “πατέρα” των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, του άλφα λινολενικού οξέος (ALA).

Αυτό το χυμώδες φυτό έχει κόκκινους μίσχους και μικρά, πράσινα φύλλα. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Έχει μια ελαφρώς ξινή ή αλμυρή γεύση, παρόμοια με το σπανάκι και το κάρδαμο. Στη σαλάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το σπανάκι και το μαρούλι, ενώ μπορεί ακόμα αν μπει και σε σάντουιτς.

Η γλιστρίδα μεγαλώνει σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή/εναλλακτική ιατρική, αλλά η θρεπτική αξία της έγινε γνωστή στους διατροφολόγους από τις έρευνες που έγιναν για την κρητική διατροφή.

Τα θρεπτικά συστατικά

Τα 100 γραμμάρια γλιστρίδας αποτελούνται 93% νερό και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (1) όπως:

Βιταμίνη Α (από β-καροτένιο)

1.320 Διεθνείς Μονάδες ή το 44% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής (ΣΗΠ).

Βιταμίνη C

21 mg ή το 35% της ΣΗΠ.

Μαγνήσιο

98 mg ή το 17% της ΣΗΠ. Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα. Μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Μαγγάνιο

0,3 mg ή το 13% της ΣΗΠ.

Κάλιο

Η γλιστρίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο περιέχοντας 494 mg ανά 100 γραμμάρια που αντιστοιχούν στο 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής. Να σημειωθεί ότι η μπανάνα που φημίζεται για το κάλιο διαθέτει το 10% της της ΣΗΠ. Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Σίδηρος

2 mg ή 25%της ΣΗΠ.

Ασβέστιο

65 mg ή  7% της ΣΗΠ.

Χαλκός

65 mg ή  7% της ΣΗΠ.

Το χόρτο περιέχει επίσης ποσότητες βιταμινών Β1, Β2, Β3, φολικό οξύ, και φώσφορο.

Τα 100 γραμμάρια γλιστρίδας παρέχουν μόνο 16 θερμίδες!

Σύμφωνα με έρευνες, η γλιστρίδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι αυτό και θεωρείται απαραίτητο η περαιτέρω έρευνα για την χρήση της σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μεγάλη της περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπάρα οξέα, την καθιστά μία σημαντική επιλογή ερευνητικά για  νόσους σχετιζόμενες με το γήρας αλλά και στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρώιμη συγκομιδή και ο διαχωρισμός των μερών του φυτού, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος μέσω της αύξησης της περιεκτικότητας σε πολύτιμες ενώσεις, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φαινολικές ενώσεις και παράγωγα ολεασίνης, ενώ ταυτόχρονα, ενώσεις όπως το οξαλικό οξύ μειώνονται.

 

Πηγές

  1. Food Chem. 2019 Aug The Anti-Inflammatory Potential of Portulaca Oleracea L. (Purslane) Extract by Partial Suppression on NF-κB and MAPK Activation. Lingchao Miao et al
  2. Rev Neurol. 2019 Dec. Mediterranean Diet: The Role of Long-Chain ω-3 Fatty Acids in Fish; Polyphenols in Fruits, Vegetables, Cereals, Coffee, Tea, Cacao and Wine; Probiotics and Vitamins in Prevention of Stroke, Age-Related Cognitive Decline, and Alzheimer Disease. G C Román et al.
  3. 2019 Aug. Nutritional Value, Chemical Composition and Cytotoxic Properties of Common Purslane ( Portulaca oleracea L.) in Relation to Harvesting Stage and Plant Part. Spyridon A Petropoulos et al
  4. Nat Prod Res. 2020 Jan. Antioxidant Activity and Fatty Acids Quantification in Sicilian Purslane Germplasm. Maria Grazia Meli et al

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts