Η διατροφική αξία του αγγουριού

Η διατροφική αξία του αγγουριού

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Aν και πιστεύεται ότι το αγγούρι είναι ένα λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι ένα φρούτο. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και σε ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία, ακόμη και την πρόληψη ορισμένων καταστάσεων.

Επίσης, τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν μια καλή ποσότητα νερού και διαλυτών ινών, καθιστώντας τα ιδανικά για την προώθηση της ενυδάτωσης και βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Παρακάτω αναφέρονται τα οφέλη από την κατανάλωσή του:

 1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ένα αγγούρι ωμό 300g με τη φλούδα, περιέχει:

 • Θερμίδες: 45
 • Συνολικό λίπος: 0g
 • Υδατάνθρακες: 11g
 • Πρωτεΐνη: 2g
 • Φυτικές ίνες: 2g
 • Βιταμίνη C: 14% του RDI
 • Βιταμίνη Κ: 62% του RDI
 • Μαγνήσιο: 10% του RDI
 • Κάλιο: 13% του RDI
 • Μαγγάνιο: 12% του RDI

Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στην πραγματικότητα, τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό. Για να μεγιστοποιηθεί η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών τους, τα αγγούρια πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα. Το ξεφλούδισμα τους μειώνει την ποσότητα των ινών, καθώς και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

 1. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Με τον όρο αντιοξειδωτικά αναφερόμαστε στις φυσικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, αλλά και στα πρόσθετα (χημικά ή φυσικά) που περιέχονται σε τρόφιμα του εμπορίου με συνήθη σκοπό τη συντήρησή τους. Η συσσώρευση αυτών των επιβλαβών ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους χρόνιων ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων.

Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα διερεύνησε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αγγουριών και διαπίστωσε ότι περιέχουν φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες είναι δύο ομάδες ενώσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

 1. Ενισχύει την ενυδάτωση

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματός μας, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η μεταφορά των άχρηστων προϊόντων και των θρεπτικών συστατικών.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη σωματική απόδοση έως και το μεταβολισμό. Ενώ ικανοποιείται η πλειοψηφία των αναγκών σε υγρά με το πόσιμο νερό ή με άλλα ροφήματα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν το 40% της συνολικής πρόσληψης νερού από τα τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικότερα, είναι μια καλή πηγή νερού στη διατροφή μας. Σε μία μελέτη, αξιολογήθηκε η κατάσταση ενυδάτωσης και συλλέχθηκαν αρχεία διατροφής για 442 παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην κατάσταση ενυδάτωσης. Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προώθηση της ενυδάτωσης και μπορούν να βοηθήσουν να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά.

 1. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Πρώτα απ’ όλα, είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι (104 γραμμάρια) περιέχει μόλις 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο (300 γραμμάρια) αγγούρι περιέχει μόνο 45 θερμίδες.

Τα αγγούρια μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και συνοδευτικά πιάτα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των αγγουριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια ανάλυση εξέτασε 13 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 3.628 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.

 1. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος

Αρκετές μελέτες σε ζώα και in vitro έχουν δείξει ότι τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποτρέψουν ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη.

Μια μελέτη σε ζώα εξέτασε τις επιδράσεις διαφόρων φυτών στο σάκχαρο του αίματος. Τα αγγούρια αποδείχθηκε ότι μειώνουν αποτελεσματικά και ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια άλλη μελέτη σε ποντίκια με διαβήτη που τους έδωσαν συμπλήρωμα με εκχύλισμα φλούδας αγγουριού, φάνηκε ότι η φλούδα του αγγουριού ανέτρεψε τις περισσότερες από τις αλλαγές που σχετίζονται με το διαβήτη και προκάλεσε μείωση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα έδειξε ότι τα αγγούρια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες in vitro και ζωικών προτύπων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς τα αγγούρια μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος στον άνθρωπο.

 1. Μπορεί να προωθήσει την εντερική κινητικότητα

Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει την εντερική κινητικότητα. Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του νερού και να κάνει το πέρασμα των κοπράνων δύσκολο. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε νερό και προωθούν την ενυδάτωση. Η ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει τη συνεκτικότητα των κοπράνων, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσει στην διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου. Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Ειδικότερα, η πηκτίνη, ο τύπος των διαλυτών ινών που βρέθηκαν στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας της κίνησης του εντέρου.

Συμπερασματικά, τα αγγούρια είναι μια αναζωογονητική, θρεπτική και εύκολη προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της ισορροπημένης ενυδάτωσης, της πεπτικής κανονικότητας και των χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πηγές

Arnaud M.J . et al. (2003) Mild Dehydration: A Risk Factor of Constipation? 2:S88-95.

Guelinckx I. et al. (2016) Contribution of Water from Food and Fluids to Total Water Intake: Analysis of a French and UK Population Surveys. 8(10): 630.

Jéquier E., Constant F.(2010) Water as an Essential Nutrient: The Physiological Basis of Hydration. 64(2):115-23.

Ji L.,Gao W.,Wei J., Pu L.,Yang J., Guo C. (2015) In Vivo Antioxidant Properties of Lotus Root and Cucumber: A Pilot Comparative Study in Aged Subjects. 19(7):765-70.

Montenegro-Bethancourt  G.,Johner S.A.,Remer T. (2013) Contribution of Fruit and Vegetable Intake to Hydration Status in Schoolchildren. 98(4):1103-12.

Pham-Huy L.A.,He H.  and Pham-Huy C. (2008) Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. 4(2): 89–96.

Popkin B.M.,D’Anci K. E., and Rosenberg I.H. (2010) Water, Hydration and Health. 68(8): 439–458.

Roman-Ramos R.,Flores-Saenz J.L,Alarcon-Aguilar F.J. (1995) Anti-hyperglycemic Effect of Some Edible Plants. 11;48(1):25-32.

Stelmach-Mardas M. et al. (2016) Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults. 8(4): 229.

Xu  L.,Yu W.,Jiang J.,Li N. (2014) [Clinical Benefits After Soluble Dietary Fiber Supplementation: A Randomized Clinical Trial in Adults With Slow-Transit Constipation]. 30;94(48):3813-6.

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2439/2 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts