Κόκκινο ή λευκό κρασί

Κόκκινο ή λευκό κρασί

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το κρασί ειναι ο ζυμωμένος χυμός σταφυλιού. Τα σταφύλια μαζεύονται, θρυμματίζονται και τοποθετούνται σε κουβάδες ή κάδους για να ζυμωθούν. Η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει τα φυσικά σάκχαρα του χυμού σταφυλιού σε αλκοόλ.

Η ζύμωση μπορεί να συμβεί φυσικά, αλλά μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί προσθέτουν μαγιά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της διαδικασίας. Τα θρυμματισμένα σταφύλια περνούν από μια πρέσα, η οποία αφαιρεί τις φλούδες και άλλα ιζήματα. Το αν αυτό το βήμα γίνεται πριν ή μετά τη ζύμωση, μαζί με το χρώμα του σταφυλιού, καθορίζει αν το κρασί θα γίνει κόκκινο ή λευκό. Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται πριν από τη ζύμωση, ενώ στο κόκκινο μετά τη ζύμωση. Μετά από αυτό το βήμα, το κρασί παλαιώνεται σε ανοξείδωτα ή δρύινα βαρέλια μέχρι να είναι έτοιμο για εμφιάλωση.

Ποια η διαφορά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού

Η κύρια διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού έχει να κάνει με το χρώμα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Έχει επίσης να κάνει με το αν ο χυμός του σταφυλιού ζυμώνεται με ή χωρίς τη φλούδα του σταφυλιού.

Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται και αφαιρούνται οι φλούδες, οι σπόροι και οι μίσχοι πριν από τη ζύμωση. Ωστόσο, για να γίνει κόκκινο κρασί, τα θρυμματισμένα κόκκινα σταφύλια μεταφέρονται απευθείας σε δεξαμενές και ζυμώνονται με τη φλούδα, τους σπόρους και τους μίσχους. Οι φλούδες των σταφυλιών δίνουν στο κρασί τη χρωστική του ουσία, καθώς και πολλές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί.

Ως αποτέλεσμα του εμποτισμού με τις φλούδες των σταφυλιών, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις φλούδες, όπως τανίνες και ρεσβερατρόλη. Το λευκό κρασί έχει επίσης μερικές από αυτές τις υγιείς φυτικές ενώσεις, αλλά γενικά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Ενώ οι κόκκινες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κόκκινου κρασιού, το λευκό κρασί μπορεί να παραχθεί από κόκκινα ή λευκά σταφύλια. Για παράδειγμα, η παραδοσιακή γαλλική σαμπάνια γίνεται με το κόκκινο σταφύλι Pinot Noir. Πολλές χώρες παράγουν κρασί. Μερικές από αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Ενώ οι περισσότερες περιοχές καλλιεργούν διάφορους τύπους ποικιλιών σταφυλιών, ορισμένα μέρη είναι ιδιαίτερα γνωστά για μία ή δύο, όπως το Chardonnay της κοιλάδας Napa, το ισπανικό Tempranillo και το νοτιοαφρικανικό Chenin Blanc.

Διατροφικό προφίλ κόκκινου και λευκού κρασιού

Το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ. Ωστόσο, κοιτάζοντας την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά ανά ποτήρι των 148ml, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές:

 


Κόκκινο κρασί


Λευκό κρασί

θερμίδες 125 121
Υδατάνθρακες 4g 4g
Σάκχαρα 1g 1g
Μαγγάνιο 10% της RDI (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) 9% της RDI
Κάλιο 5% της RDI 3% της RDI
Μαγνήσιο 4% της RDI 4% της RDI
Βιταμίνη B6 4% της RDI 4% της RDI
Σίδηρος 4% της RDI 2% της RDI
Ριβοφλαβίνη 3% της RDI 1% της RDI
Φώσφορος 3% της RDI 3% της RDI
Νιασίνη 2% της RDI 1% της RDI
Ασβέστιο, βιταμίνη K, ψευδάργυρος 1% της RDI 1% της RDI

 

Είναι το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό κρασί;

Εάν πρόκειται να πιείτε κρασί, φαίνεται ότι το κόκκινο κρασί είναι σημαντικά πιο υγιεινό από το λευκό κρασί. Με άλλα λόγια, το κόκκινο κρασί είναι ο νικητής όταν πρόκειται για την υγεία. Η κατανάλωση του αλκοόλ δεν πρέπει ποτέ να προωθείται ως τρόπος βελτίωσης της υγείας, δεδομένου ότι οι βλαβερές συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα από αυτό. Εάν σας αρέσει να πίνετε κρασί, το κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (ή η αποφυγή του εντελώς) είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή.

Πηγές

  1. https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3847/2

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts