Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό εποχής.
Η σύγχρονη μελιτζάνα οφείλει την προέλευσή της στην άγρια εκδοχή που είναι εγγενής στη Νοτιοανατολική Ασία. Πριν από το μεσαίωνα εισήχθη στην Αφρική πριν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Για αιώνες οι μελιτζάνες απολάμβαναν περισσότερο ως διακοσμητικό φυτό κήπου παρά ως τροφή λόγω της πικρής γεύσης του.
H διατροφική αξία της μελιτζάνας ανά 100g
- 92,3g νερό
- 25 Kcal
- 0,98g πρωτείνη
- 0,18g λίπη
- 5,88g υδατάνθρακες (εκ των οποίων τα 3,53g σάκχαρα και τα 3g φυτικές ίνες)
όπως και επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και πολλές ακόμα βιταμίνες. (σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA)
Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ειδικά το nasunin που βρίσκεται στο δέρμα της μελιτζάνας και είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα. Το nasunin έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα λιποειδή στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από λιποειδή και είναι υπεύθυνες για την προστασία του κυττάρου και τη λειτουργία του.
Οι μελιτζάνες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και αυτό φαίνεται να συμβαίνει λόγω του nasunin, το οποίο βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο ισχυρών αντιοξειδωτικών. Με αυτή την ιδιότητα αυτή βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, καθιστώντας την μελιτζάνα εξαιρετική τροφή έναντι της γήρανσης. Το nasunin έχει πολλά επιπλέον οφέλη για την υγεία. Έχει βρεθεί οτι μπορεί να διαθέτει και αντι-αγγειογόνες ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου περιορίζοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Λόγω του αυξημένου περιεχομένου σε διαιτητικές ίνες η μελιτζάνα συμβάλει στην ευγλυκαιμία, ενώ έχει φανεί πως βοηθά και στη μείωση της υπέρτασης.
Πως να βάλω τη μελιτζάνα στη διατροφή μου;
Η μελιτζάνα μπορεί να εισαχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μέσα από απλές συνταγές:
- μελιτζανοσαλάτα
- μελιτζανοκεφτέδες
- παπουτσάκια (αντί για μπεσαμέλ μπορούμε να γαρνίρουμε με πουρέ πατάτας-καρότου για μία περισσότερο ελαφριά έκδοση)
- μουσακάς (και σε vegan εκδοχή)
- ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με τυρι ή λαχανικά
- μπριάμ
- τουρλού
- μακαρόνια με σάλτσα μεσογειακή με λαχανικά όπως καρότο, ντομάτα, μελιτζάνα
- ψητά λαχανικά με συνοδεία σάλτσα γιαουρτιού-μουστάρδας ή κάποιου τυριού
Βιβλιογραφία
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16076105/
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-aubergines
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301855?manu=&fgcd=&ds=&q=Eggplant,%20raw
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php