Μπύρα. Ναί ή όχι

Μπύρα. Ναί ή όχι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Η μπύρα είναι από τα πιο δημοφιλή μέχρι και σήμερα ποτό. Είναι επίσης και ένα από τα πιο παλιά. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπύρας, είναι το νερό, το κριθάρι, η μαγιά μπύρας και ο λυκίσκος. Τα περισσότερα είδη μπύρας περιέχουν 4-6% αλκοόλ, αλλά το αλκοόλ μπορεί να κυμαίνεται από 0,5-40%.

Η διατροφική αξία της μπύρας

Η μπύρα περιέχει ορισμένα μέταλλα και βιταμίνες. Παρακάτω παρουσιάζεται μια διατροφική σύγκριση μεταξύ της τυπικής και της light μπύρας σε 355mL:

Τυπική μπύρα

Light μπύρα

Θερμίδες

153

103

Πρωτεΐνη

1.6g

0.9g

Λιπαρά

0g

0g

Υδατάνθρακες

13g

6g

Νιασίνη

9% της DV

9% της DV

Ριβοφλαβίνη

7% της DV

7% της DV

Χολίνη

7% της DV

6% της DV

Φολικό

5% της DV

5% της DV

Μαγνήσιο

5% της DV

4% της DV

Φώσφορος

4% of the DV

3% της DV

Σελήνιο

4% της DV

3% της DV

Βιταμίνη B12

3% της DV

3% της DV

Παντοθενικό οξύ

3% της DV

2% της DV

Αλκόολη

13.9g

11g

 

Επιπλέον, και οι δύο τύποι περιέχουν μικρές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, θειαμίνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και μέταλλα είναι αποτέλεσμα μπύρας που παρασκευάζεται από δημητριακά και μαγιά. Συγκεκριμένα, η light μπύρα έχει περίπου τα δύο τρίτα των θερμίδων της τυπικής μπύρας και ελαφρώς λιγότερο αλκοόλ. Αν και η μπύρα περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, δεν είναι καλή πηγή σε σύγκριση με ολόκληρα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πιθανά οφέλη

Η μικρή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας μπορεί να συνδέεται με ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να ωφελήσει την καρδιά

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μικρής έως μέτριας πρόσληψης μπύρας μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 36 υπέρβαρους ενήλικες έδειξε ότι η μέτρια πρόσληψη μπύρας, ένα ποτό για τις γυναίκες, δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα, βελτίωσε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της HDL (καλής) χοληστερόλης ενώ παράλληλα βελτίωσε την ικανότητα του σώματος να αφαιρεί τη χοληστερόλη.

Επιπλέον, μια μεγάλη ανασκόπηση ανέφερε ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε παρόμοιο βαθμό με το κρασί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πιθανά οφέλη σχετίζονται μόνο με την χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη αλκοόλ φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, καθώς και τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αντισταθμίσει αυτά τα οφέλη και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το πιθανό όφελος δεν ισχύει για μπύρες και άλλα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης.

Άλλα πιθανά οφέλη

Η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας μπορεί να συσχετιστεί με τα παρακάτω οφέλη:

  • μπορεί να βοηθήσει στην οστική πυκνότητα. Η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας μπορεί να συνδέεται με πιο γερά οστά σε άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Μειονεκτήματα

Αν και η χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη μπύρας έχει πιθανά οφέλη, η υπερβολική της κατανάλωση μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Παρακάτω είναι μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης της:

  • Αυξημένος κίνδυνος θανάτου. Αυτοί που πίνουν πολύ έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ότι αυτοί που πίνουν λίγο ή μέτρια.
  • Εξάρτηση από το αλκοόλ. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
  • Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης. Έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν υπερβολικά και πολύ συχνά έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους πίνουν μέτρια ή και λίγο.
  • Αυξημένος κίνδυνος ηπατικής νόσου. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 30 γραμμαρίων αλκοόλ που βρίσκεται σε δύο έως τρία μπουκάλια μπύρας των 355ml, καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικών ασθενειών όπως η κίρρωση ήπατος.
  • Αύξηση βάρους. Μια τυπική μπύρα 355mL περιέχει περίπου 153 θερμίδες, επομένως η κατανάλωση πολλών ποτών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.
  • Πιθανότητα καρκίνου. Έρευνα συσχετίζει οποιαδήποτε πρόσληψη αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του λαιμού και του στόματος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο αρνητικών συνεπειών στην υγεία, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψή του αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα τυπικό ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Συμπερασματικά

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μπύρας είναι μικτές. Αν και η μικρή ποσότητα μπύρας μπορεί να σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, η μεγάλη ή υπερβολική κατανάλωση της σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης, κατάθλιψης, αύξησης βάρους, ηπατικής νόσου, καρκίνου, ακόμα και θανάτου.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, μπορείτε να επιτύχετε τα ίδια θετικά αποτελέσματα απολαμβάνοντας μια ποικίλη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά. Σε σύγκριση με την τυπική μπύρα, η light μπύρα περιέχει παρόμοια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, αλλά ελαφρώς λιγότερες θερμίδες και λιγότερο αλκοόλ. Αυτό κάνει την light μπύρα καλύτερη επιλογή αν διαλέξετε μεταξύ των δύο.

ΠΗΓΕΣ

  1. Becker H.C. (2008)  Alcohol dependence, withdrawal, and relapse. 31(4):348-61.
  2. Bruha Radan., Dvorak K., Petrtyl J. (2012) Alcoholic liver disease. 4(3):81-90.
  3. Connor J. (2017) Alcohol consumption as a cause of cancer. 112(2):222-228.
  4. Gaetano G.., et al. (2016)  Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. 26(6):443-67.
  5. Holst C.,et al. (2017) Alcohol drinking patterns and risk of diabetes: a cohort study of 70,551 men and women from the general Danish population. 60(10):1941-1950.
  6. Joosten M.M., Beulens J.W.J, Kersten S., Hendriks H.F.J. (2008) Moderate alcohol consumption increases insulin sensitivity and ADIPOQ expression in postmenopausal women: a randomised, crossover trial. 51(8):1375-81.
  7. Kuria M.W. et al. (2012) The Association between Alcohol Dependence and Depression before and after Treatment for Alcohol Dependence.
  8. Lee D.Y., et al. (2017)  Association between alcohol consumption pattern and the incidence risk of type 2 diabetes in Korean men: A 12-years follow-up study. 7(1):7322.
  9. Padro T. et al. (2018) Moderate Beer Intake and Cardiovascular Health in Overweight Individuals. 5;10(9):1237.
  10. Price C.T., Koval K.J., Langford J.R. (2013)  Silicon: a review of its potential role in the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis.
  11. Rehm J., et al. (2019) Alcohol use and dementia: a systematic scoping review. 11(1):1.
  12. Tucker K.L., et al. (2009)  Effects of beer, wine, and liquor intakes on bone mineral density in older men and women. 89(4):1188-96.
  13. Westman J., et al. (2015) Mortality and life expectancy of people with alcohol use disorder in Denmark, Finland and Sweden. 131(4):297-306.
  14. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm.
  15. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168746/nutrients.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts