Νηστίσιμο τυρί. Τι κυκλοφορεί στην αγορά;

Νηστίσιμο τυρί. Τι κυκλοφορεί στην αγορά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Έχουμε μπει για τα καλά στις μέρες της νηστείας και όσοι νηστεύουμε έχουμε μια μεγάλη έλλειψη. Μας λείπει το τυρί. Αλλά ευτυχώς πλέον έχουμε το νηστίσιμο τυρί ή όπως αλλιώς λέγονται φυτικά υποκατάστατα τυριού.

Τα τελευταία χρόνια οι προθήκες των καταστημάτων τροφίμων έχουν μια νέα κατηγορία προϊόντων, τα νηστίσιμα τυριά ή όπως είναι η κανονική ονομασία τους τα φυτικά υποκατάστατα τυριού.  Βέβαια οι λέξεις τυρί και νηστεία είναι απόλυτα ασύμβατες αλλά ο όρος νηστίσιμο τυρί είναι αρκετά περιγραφικός για το τι προσπαθεί να αποδώσει.

Πως τα αναγνωρίζουμε

Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει δώσει μια μεγάλη σειρά προϊόντων προερχόμενων από τα γαλακτοκομικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μειωμένο λίπος, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά και χωρίς (ή μειωμένη) λακτόζη. Από την άλλη όμως παραμένει βασική πρώτη ύλη το γάλα που σαν ζωικό τρόφιμο καθιστά όλα τα παράγωγά του ακατάλληλα για τη νηστεία

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι και συστατικά που περιέχονται στο γάλα, όταν τα βρίσκουμε στα προϊόντα αυτόματα (σύμφωνα με το λατρευτικό) τα καθιστούν μη νηστίσιμα. Επομένως αν τα συναντήσουμε στο προϊόν τότε αυτό δεν είναι κατάλληλο για την νηστεία. Απαγορευτικές είναι οι λέξεις

  • λακτόζη
  • καζεΐνη
  • όρος γάλακτος

Ύποπτα είναι όσα περιέχουν πρωτεΐνη με μοναδικά  σίγουρα αθώο τα τυριά tofu από σόγια.

Τι περιέχουν

Συνήθως η λιπαρή τους φάση είναι από ξηρούς καρπούς, φοινικέλαιο (που το βρίσκουμε σχεδόν παντού) ή από καρύδα.

Μερικά περιέχουν μια πηγή πρωτεΐνης, σχεδόν όλα κάποια πηγή αμύλου (από καλαμπόκι ή πατάτα), διατροφική μαγιά και καλλιέργειες βακτηριδίων που είναι απαραίτητα για αν γίνει η παρασκευή του υποκατάστατου τυριού με ένα τρόπο ανάλογο με αυτό του κανονικού ζωικού.

Τα υπέρ και τα κατά

Σίγουρα δεν έχουν πρωτεΐνη. Εκτός από το τυρί σόγιας το tofu. Έχουν λιπαρά και σίγουρα όχι όσα τα πιο πολλά ζωικά. Τα πιο πολλά κυμαίνονται ανάμεσα στο 20-25% λιπαρά. Επίσης δεν θα βρείτε ασβέστιο. Αλλά θα συναντήσετε αλάτι.

Ο παρακάτω πίνακας έχει τα υποκατάστατα τυριού που κυκλοφορούν στην αγορά (όσα τουλάχιστον βρήκαμε).

 

Τον πίνακα μπορείτε να τον βρείτε εδώ

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts