Πατατάκια. Γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο ένα;

Πατατάκια. Γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο ένα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ναι τα πατατάκια. Το αγαπημένο σνακ. Η συντροφιά πολλών, στο γήπεδο, στη τηλεόραση, στο κινηματογράφο, στο ταξίδι.

Μια ακτινογραφία

Μπορεί να είναι δημοφιλή και εθιστικά. Να είναι συνοδευτικό της αγαπημένης μας μπύρας. Όμως έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά τα καθιστούν άκρως προβληματικά για την διατροφή μας. Το αλάτι και τα λιπαρά. Και αυτό το τηγάνισμα είναι που τα κάνει εξαιρετικά θερμιδικά πυκνά.

Τα 100 γραμμ αποδίδουν περίπου 510-570 θερμίδες. Ναι η επεξεργασία τους στο φούρνο είναι καλύτερη.  Όμως πάλι τα 100 γραμμ ξεπερνούν τις 440 θερμίδες. Όχι δεν είναι καθόλου μα καθόλου λίγες οι θερμίδες. Όσον αφορά τα λιπαρά τότε τα λιπαρά είναι 31-39 γραμμάρια δηλαδή το ⅓ από αυτό που τρώμε είναι λίπος! Αν πάμε και σε μια πιο διεισδυτική ματιά τότε το ⅓ περίπου από αυτό το λίπος είναι κορεσμένο. Μια μικρή τραγωδία για την καρδιά.

Από την άλλη περιέχουν κοντά στο 51-54 γραμμ υδατάνθρακα. Λογικό μιας και η πατάτα είναι το κύριο συστατικό. Εκεί που πέφτει το πολύ κλάμα είναι στο αλάτι. Θα ξεκινήσω θυμίζοντας ότι γενικά υπάρχει η σύσταση για δραστικό περιορισμό στο αλάτι. Και αυτό να μην ξεπερνάει τα 6 γραμμ την ημέρα δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού. Η κάθε συσκευασία 90-150 γραμμ περιέχουν περίπου 2,1-2,7 γραμμάρια αλάτι. Κάπου κοντά στο ⅓ της ημερήσιας σύστασης.

Θα μου πείτε ότι υπάρχουν και πατατάκια με λιγότερο αλάτι. Ναι πράγματι υπάρχουν και περιέχουν έως και 50% λιγότερο αλάτι ΑΛΛΑ δεν αλλάζει τίποτα ως προς το περιεχόμενο λίπος.

Τα άλλα προβλήματα

Είπαμε ήδη τα 2 από τα 5 κακά (της μοίρας τους), το αλάτι και το λίπος. Τα άλλα 3 είναι τα παρακάτω:

Παχαίνουν. Η τακτική και μεγάλη κατανάλωση θερμιδικά πυκνών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Η μέθοδος παραγωγής τους οδηγεί σε υποβάθμιση των θρεπτικών τους συστατικών. Τα τσιπς παραδοσιακά πλένονται, καθαρίζονται και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά. Η υψηλή θερμική επεξεργασία οδηγεί σε μείωση της θρεπτικότητας.

Το ακρυλαμίδιο. Η διαδικασία μαγειρέματος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσιπς μπορεί επίσης να δημιουργήσει υποπροϊόντα που είναι αρνητικά για την υγεία σας. Υπάρχει ένα μόριο, συγκεκριμένα, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι νευροτοξίνη και καρκινογόνο. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Γιατί τα πατατάκια είναι εθιστικά;

Σε έρευνα φάνηκε κάτι εξίσου ενδιαφέρον. Σε παχύσαρκους ενήλικες έδειξαν φωτογραφίες από πατατάκια αλλά και από junk food. Αλλά και από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Και ναι. Η εικόνα του εγκεφάλου τους έδειξε ότι διεγέρθηκαν οι ίδιες εστίες. Και αυτό οδήγησε σε μια ακόμα ανακάλυψη σε πειραματόζωα. Ότι η χορήγηση αλατιού ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που ελέγχει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου σας. Μόλις ξεκινήσει η διέγερσή του τότε ο εγκέφαλος αναζητά μεγαλύτερη ποσότητα.

Υπάρχει λύση;

Αρχικά θα έλεγα να βάλετε ένα όριο στη κατανάλωσή τους. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει από εκεί. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε φάει ολόκληρο το σακουλάκι χωρίς να το καταλάβετε. Απλά βλέποντας τηλεόραση. Βάζοντας το χέρι διαδοχικές φορές μέσα στο σακουλάκι με τη προσοχή σας στην οθόνη, δεν σας επιτρέπει να εκτιμήσετε πόσο τρώτε. Αντίθετα γεμίζοντας ένα μικρό πιάτο με πατατάκια μπορείτε να καταλάβετε πόσο τρώτε.

Μπορείτε επίσης να κάντε τα δικά σας πατατάκια. Με ελαιόλαδο και όχι αραβοσιτέλαιο, στο φούρνο και σίγουρα χωρίς αλάτι. Προσθέστε ότι μπαχαρικό θέλετε αλλά όχι αλάτι!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts