Τα κρεμμύδια και τα οφέλη τους στη διατροφή μας

Τα κρεμμύδια και τα οφέλη τους στη διατροφή μας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Το κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό. Τα κρεμμύδια είναι μέλη του γένους Allium των ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει επίσης το σκόρδο, τα πράσα και το σχοινόπρασο.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η αυξημένη οστική πυκνότητα. Αν και όλα τα λαχανικά είναι σημαντικά για την υγεία, ορισμένες ποικιλίες προσφέρουν μοναδικά οφέλη.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία με πολλούς τρόπους. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και στοματικές πληγές. Κάποια από τα οφέλη τους είναι:

Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι έχει μόλις 44 θερμίδες και περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη ρύθμιση της υγείας του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή κολλαγόνου, στην επισκευή των ιστών και στην απορρόφηση σιδήρου. Η βιταμίνη C δρα επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα μας, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6 που παίζουν βασικούς ρόλους στον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων.

Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που λείπει από πολλούς ανθρώπους. Επιπλέον, το κάλιο είναι για χρήσιμο για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, την ισορροπία υγρών, τη μετάδοση νεύρων, τη νεφρική λειτουργία και τη μυϊκή σύσπαση.

Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς

Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Όλα αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην προστασία από θρόμβους αίματος.
Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε υψηλή ποσότητα στα κρεμμύδια. Δεδομένου ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη σε 70 υπέρβαρα άτομα και υψηλή αρτηριακή πίεση έδειξε ότι μια δόση 162mg την ημέρα εκχυλίσματος κρεμμυδιού πλούσιου σε κερσετίνη μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3-6mmHg, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Μια άλλη μελέτη του 2014 σε 54 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ωμών κόκκινων κρεμμυδιών (80-120 γραμμάρια την ημέρα) για 8 εβδομάδες μείωσε τη συνολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, στοιχεία από μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων και του σχηματισμού θρόμβων αίματος.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχουν τουλάχιστον 17 διαφορετικές ποικιλίες φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτικές χρωστικές της οικογένειας των φλαβονοειδών που δίνουν στα κόκκινα κρεμμύδια το βαθύ τους χρώμα. Πολλαπλές πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 43.880 άνδρες έδειξε ότι η συνήθης πρόσληψη ανθοκυανινών έως και 613mg ανά ημέρα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών. Ομοίως, μια ανασκόπηση του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι οι ανθοκυανίνες προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου και διαβήτη.

Περιέχουν αντικαρκινικές ενώσεις

Η κατανάλωση λαχανικών του γένους Allium, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα λαχανικών του γένους Allium είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του στομάχου σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα.
Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2014 με 16 μελέτες σε 13.333 άτομα έδειξε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη κρεμμυδιού είχαν 15% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Αυτές οι ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου έχουν συνδεθεί με τις θειούχες ενώσεις και τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λαχανικά του γένους Allium.
Για παράδειγμα, τα κρεμμύδια παρέχουν onionin Α, μια ένωση που περιέχει θείο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών και του πνεύμονα σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης φισετίνη και κερσετίνη, τα οποία είναι φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Μια παλαιότερη μελέτη σε 42 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση 100g ωμού κόκκινου κρεμμυδιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας μετά από 4 ώρες.

Επιπλέον, πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να ωφελήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι αρουραίοι με διαβήτη που τρέφονταν με τροφή που περιείχε 5% αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη για 8 εβδομάδες παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου νηστείας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Ειδικές ενώσεις που βρίσκονται στα κρεμμύδια, όπως η κερσετίνη και οι ενώσεις θείου, έχουν επίσης αντιδιαβητικά αποτελέσματα. Η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά με κύτταρα στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας, τους σκελετικούς μύες, τον λιπώδη ιστό και το ήπαρ για τον έλεγχο της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Μπορεί να ενισχύσουν την οστική πυκνότητα

Αν και τα γαλακτοκομικά παίρνουν πολλά από τα εύσημα για την ενίσχυση της υγείας των οστών, πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη γερών οστών.

Μια μελέτη σε 24 μεσήλικες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν 100ml χυμού κρεμμυδιού καθημερινά για 8 εβδομάδες είχαν βελτιωμένη οστική πυκνότητα και αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Μια άλλη παλαιότερη μελέτη σε 507 προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν κρεμμύδια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα είχαν 5% μεγαλύτερη συνολική οστική πυκνότητα από τα άτομα που τα έτρωγαν μία φορά το μήνα ή λιγότερο.

Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι τα ηλικιωμένα άτομα που έτρωγαν πιο συχνά κρεμμύδια μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου περισσότερο από 20% σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έτρωγαν ποτέ.
Πιστεύεται ότι τα κρεμμύδια βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, η οποία μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να ενισχύσει την οστική πυκνότητα.

Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια μπορούν να καταπολεμήσουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, όπως τα Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) και Bacillus cereus.

Επιπλέον, το εκχύλισμα κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του Vibrio cholerae, ενός βακτηρίου που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η κερσετίνη που εξάγεται από τα κρεμμύδια φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος για τη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων. Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδηλώνουν ότι η κερσετίνη θα μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη πολλών στελεχών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (H. pylori), ενός τύπου βακτηρίων που σχετίζεται με έλκη στομάχου και ορισμένους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η κερσετίνη κατέστρεψε τα κυτταρικά τοιχώματα και τις μεμβράνες του E. coli και του S. Aureus.
Συμπερασματικά, τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα κρεμμύδια είναι αρκετά εντυπωσιακά. Αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά περιέχουν ισχυρές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Επιπλέον, είναι ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη γεύση οποιουδήποτε πιάτου.

ΠΗΓΕΣ:

  • Blaak E.E., et al. (2020) Short chain fatty acids in human gut and metabolic health. 11(5):411-455.
  • Eldin I. M. T., et al. (2010) Preliminary Study of the Clinical Hypoglycemic Effects of Allium cepa (Red Onion) in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients. 4: 71–77.
  • Fujiwara Y., et al. (2016) Onionin A, a sulfur-containing compound isolated from onions, impairs tumor development and lung metastasis by inhibiting the protumoral and immunosuppressive functions of myeloid cells. 60(11):2467-2480.
  • Law Y.Y., et al. (2016) Consumption of onion juice modulates oxidative stress and attenuates the risk of bone disorders in middle-aged and post-menopausal healthy subjects. 7(2):902-12.
  • Mehranghiz E. M. (2014) Effects of raw red onion consumption on metabolic features in overweight or obese women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled clinical trial. 40(4):1067-76.
  • Perm J. (2022) B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. 26(2): 89–97.
    Rêgo R. I. A., et al.(2022) Flavonoids-Rich Plant Extracts Against Helicobacter pylori Infection as Prevention to Gastric Cancer. 13: 951125.
  • Salehi B., et al. (2020) Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health. 5(20): 11849–11872.
  • Sharma K.,et al. (2018) Systematic study on active compounds as antibacterial and antibiofilm agent in aging onions. 26(2):518-528.
  • Turati F., et al. (2015) Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis. 59(1):171-9.
  • Whisner C. M., et al. (2018) Prebiotics, Bone and Mineral Metabolism. 102(4): 443–479.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts