Υλικά

  • 1 φλ. φασόλια μαυρομάτικα, άψητα
  • Μαρούλι
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 4 Λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο
  • Θυμάρι ή ρίγανη, ξηρά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο και λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε για λίγο σε νερό να μουλιάσουν για να μαλακώσουν και να ψηθούν πιο εύκολα.

Σε κατσαρόλα μέτριου μεγέθους βράζουμε νερό (περίπου στα ¼ της κατσαρόλας) και προσθέτουμε τα φασόλια, αφού τα στραγγίξουμε. Όταν  κοχλάσουν χαμηλώνουμε την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε  και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ πλένουμε τα λαχανικά μας και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Όταν  ετοιμαστούν τα φασόλια μας στραγγίζουμε για αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Κόβουμε τα λαχανικά μας και τις λιαστές ντομάτες και τα βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Τέλος προσθέτουμε τα φασόλια με το λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με θυμάρι ή ρίγανη.

Σερβίρονται με ψωμί ολικής άλεσης ή  κρίθινο παξιμάδι το οποίο μπορεί να μπει μέσα στην σαλάτα.