5 τροφές που αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα

5 τροφές που αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Περίπου το 14% των ανθρώπων βιώνουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αποβολή κοπράνων λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, δυσκολία αφόδευσης, μικρά ή σκληρά κόπρανα, αίσθημα ατελούς εκκένωσης.

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σπάνια τα συμπτώματα, ενώ άλλοι συνέχεις ή συχνά. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, αλλά συχνά είναι το αποτέλεσμα της αργής μετάβασης της τροφής στο πεπτικό Συστήμα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε

  • αφυδάτωση
  • κακή διατροφή
  • φάρμακα
  • ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα ή ψυχικές διαταραχές.

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα προσθέτοντας όγκο, βοηθούν στο να μαλακώσουν τα κόπρανα, μειώνουν τον χρόνο διέλευσης και αυξάνουν τη συχνότητα των κοπράνων.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα

Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών(3g φυτικών ινών /40 γραμμάρια). Η αδιάλυτη ίνα στα δαμάσκηνα, γνωστή ως κυτταρίνη, αυξάνει την ποσότητα του νερού στα κόπρανα, η οποία μπορεί να προσθέσει όγκο. Οι διαλυτές ίνες στα δαμάσκηνα ζυμώνονται στο παχύ έντερο για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορούν επίσης να αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων.  Μπορείτε να απολαύσετε τα δαμάσκηνα μόνα τους ή σε σαλάτες, με δημητριακά, με πλιγούρι βρώμης, σε αρτοσκευάσματα, σε smoothies και σε αλμυρά φαγητά.

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες μήλα.

Ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα (περίπου 200g) περιέχει 4,8g φυτικών ινών. Μια μελέτη σε 80 άτομα με δυσκοιλιότητα έδειξε ότι η πηκτίνη που περιέχουν τα μήλα επιτάχυνε την κίνηση των κοπράνων μέσω του εντέρου, βελτίωσε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και αύξησε την ποσότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Τα μήλα είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε φυτικές ίνες και να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να τα φάτε ολόκληρα ή να τα κόψετε σε φέτες για να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή αρτοσκευάσματα.

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, με περίπου 5,5g φυτικών ινών σε ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι, περίπου 178g. Εκτός από τα οφέλη των φυτικών ινών, τα αχλάδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και σορβιτόλη σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Η φρουκτόζη που είναι ένα είδος σακχάρου και η σορβιτόλη δεν απορροφούνται εύκολα από μερικούς ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος τους καταλήγει στο παχύ έντερο, όπου έλκουν νερό μέσω ώσμωσης, διεγείροντας την κινητικότητα του εντέρου.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα αχλάδια στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Καταναλώστε τα ωμά ή μαγειρεμένα, με τυρί ή συμπεριλάβετέ τα σε σαλάτες, αλμυρά πιάτα και αρτοσκευάσματα.

Ακτινίδια

Ένα ακτινίδιο, περίπου 75g περιέχει περίπου 2,3g φυτικών ινών. Σε μια μελέτη του 2010 δόθηκαν σε 54 άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δύο ακτινίδια την ημέρα για 4 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένες συχνότητες κενώσεων και ταχύτερους χρόνους διέλευσης του παχέος εντέρου.

Δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες στα ακτινίδια που πιστεύεται ότι καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Ένα ένζυμο γνωστό ως ακτινιδίνη βοηθά στις θετικές επιδράσεις του ακτινιδίου στην κινητικότητα του εντέρου. Τα ακτινίδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Ξεφλουδίστε τα ή κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε την πράσινη σάρκα και τους σπόρους. Αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στις φρουτοσαλάτες και μπορούν να προστεθούν σε smoothies για ενίσχυση των φυτικών ινών.

Σύκα

Τα σύκα αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών και βοηθούν τις υγιείς κενώσεις του εντέρου. Ένα μέτριο ωμό σύκο, περίπου 50g περιέχει 1,5g φυτικών ινών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα σύκα περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ficin, το οποίο είναι παρόμοιο με το ένζυμο ακτινιδίνη που βρίσκεται στα ακτινίδια. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στις θετικές επιδράσεις τους στη λειτουργία του εντέρου, παράλληλα με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Τα σύκα είναι ένα νόστιμο φρούτο από μόνα τους και συνδυάζονται καλά με γλυκά και αλμυρά πιάτα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή αποξηραμένα και συνδυάζονται υπέροχα με τυριά και κρέατα, καθώς και σε αρτοσκευάσματα και σε σαλάτες.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts