5 τρόφιμα βοηθητικά για τις αιμορροΐδες

5 τρόφιμα βοηθητικά για τις αιμορροΐδες

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Οι αιμορροΐδες είναι μάζες με αγγεία (φλέβες και αρτηρίες) στο χαμηλότερο μέρος του ορθού και του πρωκτού. Αρκετές φορές οι φλέβες αυτές πρήζονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος από το αίμα που συγκεντρώνεται εντός τους. Κάποιες φορές, τα τοιχώματα αυτών των φλεβών λεπταίνουν τόσο πολύ από το τέντωμα, με αποτέλεσμα οι φλέβες να προεξέχουν και να ερεθίζονται, ειδικά κατά την κένωση.

Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες αιμορραγίας από το ορθό. Η παθογένειά τους μπορεί να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία (εκτός λίγων περιπτώσεων, κατά τις οποίες η απώλεια αίματος είναι μεγάλη και συνοδεύεται με μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη), όμως υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε πρώιμο στάδιο, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να υποχωρήσει και μόνη της με την εφαρμογή ειδικής αλοιφής. Αν όμως η αιμορροϊδοπάθεια έχει γίνει χρόνια, τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επέμβαση.

Να τα 5 τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ακόμη και στην πρόληψη τους.

Όσπρια

Για να αποτρέψετε τις εξάρσεις των αιμορροΐδων, καλό είναι να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες. Τόσο οι διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημά σας. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν ώστε να απομακρύνονται ευκολότερα τα υπολείμματα των τροφών από το σώμα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό και διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής. Για ένα υγιές έντερο είναι καλό να έχετε και τα δυο είδη στη διατροφή σας.

Τα όσπρια περιέχουν τα δύο είδη φυτικών ινών αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές περιέχει σχεδόν 16 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φακές και άλλα όσπρια μπορούν να αυξήσουν τα κόπρανα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αιμορροΐδων ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν 21–38g την ημέρα, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Δημητριακά ολικής

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρούν το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο τους. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στη δυσκοιλιότητα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της ενόχλησης που σχετίζονται με τις αιμορροΐδες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης το κριθάρι, το καλαμπόκι, η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη. Το πλιγούρι βρώμης είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όταν προσπαθείτε να μειώσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, καθώς περιέχει ένα συγκεκριμένο είδος διαλυτής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου ενεργώντας σαν πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων στο έντερο.

Σταυρανθή λαχανικά

Στα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέσκουλο, τα άγρια χόρτα, το λάχανο και τα γογγύλια. Εκτός του ότι είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, προσφέρουν επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (76 γραμμάρια) ωμό μπρόκολο παρέχει περίπου 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών, από τις οποίες όλες είναι αδιάλυτες. Αυτό βοηθά στην αύξηση των κοπράνων και στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν τη γλυκοσινολάτη, μια φυτική χημική ουσία που μπορεί να διασπαστεί από τα βακτήρια του εντέρου. Η ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου συνδέεται με ένα πιο ανθεκτικό γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και με βελτιωμένη ανοσία. Αυτό, καθώς και η περιεκτικότητά τους σε αδιάλυτες ίνες, καθιστούν τα σταυρανθή λαχανικά μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη των αιμορροΐδων.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, με μια μεσαίου μεγέθους (128 γραμμάρια) αγκινάρα να περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Όπως πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι ίνες της αγκινάρας βοηθούν στη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο.

Δύο μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η ινουλίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας στις αγκινάρες, αύξησε τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, όπως τα Bifidobacteria και τα Lactobacilli. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης των αιμορροΐδων ή να μειώσει τα συμπτώματά τους διατηρώντας το έντερο υγιές και λειτουργικό.

Ριζώδη λαχανικά

Τα ριζώδη λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα γογγύλια, τα παντζάρια, τα καρότα και οι πατάτες είναι χορταστικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε υγιεινές για το έντερο φυτικές ίνες, που περιέχουν περίπου 3-5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Επιπλέον, οι μαγειρεμένες λευκές πατάτες περιέχουν ένα είδος υδατάνθρακα που είναι γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο, το οποίο περνάει από το πεπτικό σας σύστημα άπεπτο. Όπως και οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθά στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Αυτό μειώνει τη δυσκοιλιότητα και μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Ο καλύτερος τρόπος για να εντάξετε τα ριζώδη λαχανικά στη διατροφή είναι να τα ψήσετε στον ατμό, να σοτάρετε ή να τα βράσετε με τη φλούδα τους.

Πηγές

  • Camire M.E., et al. (2009) Potatoes and human health. 49(10):823-40.
  • Dhingra D., et al. (2012) Dietary fibre in foods: a review. 49(3): 255–266.
  • Dreher M.L. (2018) Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. 10(12): 1833.
  • Eckburg P. B., et al. (2005)  Diversity of the Human Intestinal Microbial Flora. 308(5728): 1635–1638.
  • Higdon J.V., et al. (2009)  Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. 55(3): 224–236.
  • Lawrence A., McLaren E.R. (2021) External Hemorrhoid.
  • Lever E., et al. (2014) Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function. 40(7):750-8.
  • Li F.,et al. (2009) Human Gut Bacterial Communities Are Altered by Addition of Cruciferous Vegetables to a Controlled Fruit- and Vegetable-Free Diet1–3. 139(9): 168(5–1691.
  • Macfarlane S., Macfarlane G.T, Cummings J.H. (2006) Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. 24(5):701-14.
  • Margier M., et al. (2018) Nutritional Composition and Bioactive Content of Legumes: Characterization of Pulses Frequently Consumed in France and Effect of the Cooking Method. 10(11):1668.
  • McGill C.R., et al. (2015)  Ten-Year Trends in Fiber and Whole Grain Intakes and Food Sources for the United States Population: National Health and Nutrition Examination Survey 2001–2010. 7(2): 1119–1130.
  • Mukherjee P.K., et al. (2013) Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. 84:227-36.
  • Ramaswamy U.R., et al. (2013) Structural features and water holding capacities of pressed potato fibre polysaccharides. 93(2):589-96.
  • Slauf P., Antoš F., Marx J. (2014) [Complications of hemorrhoids]. 93(4):223-5.
  • Thursby E., Juge N. (2017) Introduction to the human gut microbiota. 474(11):1823-1836.
  • Topping D.L., Clifton P.M. (2001)  Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides. 81(3):1031-64.
  • Valtin H. (2002) “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8 x 8”?. 283(5):R993-1004.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279466/.
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/342632/nutrients.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts