Χριστούγεννα και Νηστεία

Χριστούγεννα και Νηστεία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!!! Κάποιοι από μας συνηθίζουν να νηστεύουν αυτές τις μέρες! Ποια όμως η σημασία της Νηστείας; Είναι διατροφικά σωστή η επιλογή να νηστέψουμε;

Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για την Ορθοδοξία, όμως εκτός του ότι βοηθά στη…. “σωτηρία του πνεύματος”, όντως βοηθά και στην υγεία.

Απαγορεύεται η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, των πηγών πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο και τα αυγά. Η αλήθεια είναι ότι είναι σχετικά δύσκολο να καλύψουμε τις πρωτεϊνικές ανάγκες του οργανισμού μας νηστεύοντας. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. μπορούμε συνδυάζοντας τρόφιμα να επιτύχουμε την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αυτό που στην ουσία θέλουμε να πετύχουμε είναι να παίρνουμε συμπληρωματικές πρωτεΐνες.

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι πρωτεΐνες είναι στην ουσία “αλυσίδες” από αμινοξέα. Μερικά από αυτά, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει, άλλα όμως είναι απαραίτητο να τα προσλάβει με την τροφή του. Τα αμινοξέα γενικά είναι είκοσι στο σύνολό τους, οκτώ από αυτά όμως είναι τα βασικά ή τα απαραίτητα. Στο κρέας περιλαμβάνονται και τα οκτώ αυτά αμινοξέα, γι’ αυτό και οι πρωτεΐνες αυτές θεωρούνται “υψηλής βιολογικής αξίας” και προέρχονται από ζωικές πηγές. Από τα φυτά παίρνουμε πρωτεΐνες “χαμηλής βιολογικής αξίας”, καθότι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να τα προσλάβουμε με τους κατάλληλους συνδυασμούς διάφορων τροφίμων! Έτσι, στη νηστεία, όπως και στη χορτοφαγία γενικότερα, ο στόχος είναι η πρόσληψη συμπληρωματικών πρωτεϊνών. Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφίμων παρέχουν στον οργανισμό μας τέτοιου είδους πρωτεΐνες:

  • Δημητριακά με γάλα (όχι στη νηστεία καθώς δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γάλακτος)
  • Φασόλια με ρύζι ή σιτάρι
  • Φακές με ρύζι (το όχι και τόσο γνωστό, αλλά πεντανόστιμο, φακόρυζο)
  • Αρακάς με καλαμπόκι (ίσως σε κάποιο ριζότο)
  • Γενικά όσπρια με ψωμί ή φρυγανιές
  • Ψωμί με ταχίνι (εξαιρετική επιλογή για πρωινό: 1 φέτα ψωμί ολικής, 1 κ.σ μέλι, 1 κ.γ ταχίνι)

Επίσης θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι η πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αλλά και ο σίδηρος απορροφούνται πολύ καλύτερα όταν συνδυάζονται με αντίστοιχες ζωικής προέλευσης. Σ’αυτή τη νηστεία λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτό το “μυστικό” και να συνοδεύσουμε το κυρίως πιάτο μας με κάποιο ψάρι, είτε σε κονσέρβα, είτε καπνιστό (προσοχή στο αλάτι) είτε και μαγειρεμένο από μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως ΠΡΟΣΟΧΗ στις θερμίδες! Συμβαίνει αρκετές φορές η αύξηση βάρους σε περιόδους νηστείας! Αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί λόγω του περιορισμού μεγάλων ομάδων τροφίμων, τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε άλλα τρόφιμα με μία μεγάλη ροπή στα λιπαρά.

 

Last but not least, μην υποτιμάτε την αξία των ξηρών καρπών!

Περιέχουν πρωτεΐνες εξαιρετικής ποιότητας χωρίς τα δυσάρεστα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος, αλλά με πολυακόρεστα! Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε σε σνακ μικρές ποσότητες από αμύγδαλα και καρύδια, και ακόμη σησάμι σε ταχίνι, φιστίκια αλλά και τον σούπερ ξηρό καρπό που αρέσει πολύ, Brazilian Nut, που κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά αξίζει πολύ!

Σε κάθε περίπτωση, είτε επειδή βρίσκεστε σε νηστεία, είτε λόγω επιλογής, θέλετε να γίνεται χορτοφάγοι, μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από κάποιο ειδικό, έτσι ώστε να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές με βάση τις ανάγκες σας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts