Food waste ή όπως λέμε σπατάλη τροφίμων

Food waste ή όπως λέμε σπατάλη τροφίμων

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το φαινόμενο της “σπατάλης τροφίμων” – Food waste, αποτελεί σημαντικό θέμα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

To food waste είναι άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον την οικονομία και κατ΄ επέκταση την κοινωνία.

Τα απόβλητα τροφίμων είναι τρόφιμα που “πετιούνται” κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε από τα τέσσερα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων: είτε από τους καλλιεργητές, είτε κατά τη διαδικασία της μεταποίησης, είτε από τους λιανοπωλητές είτε από τους καταναλωτές. Δεν είναι μόνο όλοι αυτοί οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των τροφίμων που στο τέλος πετιούνται αλλά και οι μεγάλες εκτάσεις γης που χρησιμοποιήθηκαν, τους  τόνους νερού που χρησιμοποιήθηκαν, η πολύ μεγάλη ενέργεια που σπαταλήθηκε, οι τόνοι συσκευασίας για τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν κ.λπ.). Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μείζον κατά την διαχείριση των αποβλήτων καθώς τα τρόφιμα αποσυντίθεται χωρίς πρόσβαση στο οξυγόνο με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, το οποίο είναι 23 φορές πιο θανατηφόρο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Διάφορες μελέτες επιστημόνων και οργανισμών του εξωτερικού υπολογίζουν πως μια μείωση της σπατάλης τροφίμων – στο επίπεδο της κατανάλωσης μόνο- στις αναπτυγμένες χώρες κατά 30%, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργήσιμης γης, τρεις φορές δηλαδή την έκταση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) – Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως στην ΕΕ, ενώ το σχετικό κόστος εκτιμάται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως για ανθρώπινη κατανάλωση (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως) χάνονται ή σπαταλούνται.

Ποιες είναι οι αιτίες του Food waste;

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην σπατάλη των τροφίμων είναι:

  • Ο ανεπαρκής σχεδιασμός των αγορών και των γευμάτων και οι προωθήσεις όπως “αγοράζοντας ένα παίρνετε άλλο ένα δωρεάν” οδηγώντας σε πάρα πολλά τρόφιμα που αγοράζονται ή προετοιμάζονται.
  • Μη γνώση των καταναλωτών σχετικά με την έννοια των σημείων ημερομηνίας “καλύτερη πριν” και “χρήση με” ημερομηνίες που οδηγούν σε βρώσιμα τρόφιμα.
  • Τα τυποποιημένα μεγέθη μερίδων σε εστιατόρια και κυλικεία.
  • Η δυσκολία στην πρόβλεψη του αριθμού των πελατών (πρόβλημα για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας).
  • Διάφορα θέματα διαχείρισης αποθεμάτων για τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές
  • Τα υψηλά πρότυπα ποιότητας (π.χ. για τα προϊόντα που πωλούνται στο λιανικό εμπόριο)
  • Η υπερπαραγωγή ή η έλλειψη ζήτησης για ορισμένα προϊόντα σε ορισμένες περιόδους του έτους.
  • Η ανεπαρκής αποθήκευση / μεταφορά των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας τροφίμων.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά την σπατάλη τροφίμων, καθόρισαν πέντε τομείς, οι οποίοι οφείλονται για το μείζον πρόβλημα που αναφέρουμε, αυτό της πρωτογενής παραγωγής, το στάδιο της επεξεργασίας των τροφίμων, το τομέα της χονδρικής των τροφίμων σε συνδυασμό με το λιανικό εμπόριο, την κατηγορία του Food Service και το νοικοκυριό, όπου ο τελευταίος παράγοντας αποτελεί τον καίριο “υπαίτιο” που συμβάλλει περισσότερο στο φαινόμενο Food Waste με περίπου 47 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το φαινόμενο της σπατάλης των τροφίμων έχει σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές αλλά και περιβαντολλογικές επιπτώσεις που δεν πρέπει να τις παίρνουμε αψήφιστα. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά οφείλουμε να μεριμνήσουμε και να δράσουμε κατάλληλα για να προστατέψουμε την υγεία μας, την κοινωνία της οποίας είμαστε μέρος, το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. Στο άρθρο “Οργανώστε το ψυγείο σας και επωφεληθείτε” μπορείτε να βρείτε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτήν την θετική αλλαγή.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ψυγείο μας..

 

 

Πηγή

Fusions EU project is supported by the Community Seventh Framework Programme under Grant Agreement. Estimates of European food waste levels.

https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/stop_en

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts