Βιταμίνη C: Η βιταμίνη του καπνιστή

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη του καπνιστή

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αφού το κάπνισμα αποτελεί μια βλαβερή συνήθεια με πολλαπλές επιπλοκές στην υγεία, οι ανάγκες των καπνιστών σε κάποια θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες, όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, A και E.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών . Οι  καπνιστές χρειάζονται συνολικά 75 mg ασκορβικού οξέος ή διαφορετικά επιπλέον 35mg την ημέρα για την αντιμετώπιση της οξείδωσης στον οργανισμό τους.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενεργητικοί αλλά και οι παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν μια μικρή ανεπάρκεια στην περιεκτικότητα της βιταμίνης C σε σχέση με τους μη καπνιστές.  Πιο συγκεκριμένα διαθέτουν 4,319 φορές περισσότερο ασκορβικό οξύ από τους καπνιστές.

Για να επιτευχθεί αυτό, καλό θα είναι τα άτομα που καπνίζουν να εμπλουτίσουν την διατροφή τους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη. Από τις 4 μερίδες φρούτων που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως οι 2 θα πρέπει να είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην άμεση κατανάλωση αυτών των τροφίμων, καθώς η αυτή η βιταμίνη οξειδώνεται μέσα σε 10 λεπτά περίπου από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι πιπεριές και το λάχανο.

ΠΗΓΕΣ

  • Nutrition Research 2017,  Susan K. Raatz et al, Smokers report lower intake of key nutrients than nonsmokers, yet both fall short of meeting recommended intakes.
  • Clinical Respiratory 2017, M.Merve Karademirci, et al, Relationship between smoking and and total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, vit C, vit E
  • African Health Sciences2017, John O Opolot, et al, Effect of smoking on acute phase reactants, stress hormone responses and vitamin C in pulmonary tuberculosis.
  • http://www.oxymedhospital.in/articles-how-to-quit-smoking/

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts