Γιατί εντέλει αποφεύγουμε τα λαχανικά;

Γιατί εντέλει αποφεύγουμε τα λαχανικά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Όλοι μας είμαστε ενήμεροι για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης λαχανικών, και όμως, δεν συμμορφωνόμαστε όλοι με τις συστάσεις.

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να αποφεύγει να καταναλώσει λαχανικά ποικίλλουν, ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα του American Heart Association επέλεξε να εστιάσει σε έναν: κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν βρίσκουν τα λαχανικά νόστιμα!

Τα γονίδια επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις διάφορες γεύσεις, και φαίνεται ότι λόγω ενός συγκεκριμένου γονιδίου κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται κάποια στοιχεία των τροφίμων ως πικρά στη γεύση.

Το υπεύθυνο γονίδιο ονομάζεται TAS2R38 και απαντάται σε δύο μορφές, τα αλληλόμορφα AVI και PAV. Οι άνθρωποι που έχουν δυο αντίγραφα του AVI αλληλόμορφου φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο πικρό, οι άνθρωποι που έχουν ένα αντίγραφο από το κάθε αλληλόμορφο αντιλαμβάνονται το πικρό σε κάποιο βαθμό, ενώ οι άνθρωποι που έχουν δύο αντίγραφα του PAV αλληλόμορφου χαρακτηρίζονται “super-tasters”, ανήκουν δηλαδή στον υπερευαίσθητο τύπο και βρίσκουν τα ίδια φαγητά εξαιρετικά πικρά στη γεύση.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως αντιδρούν αρνητικά στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο λάχανο, ενώ επίσης υπάρχουν πιθανότητες να μην βρίσκουν ευχάριστη την γεύση της μπύρας, της μαύρης σοκολάτας και του καφέ.

Μέσα από ερωτηματολόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αντιπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι πιθανότερο να καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά, χωρίς να επηρεάζεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών, ζάχαρης ή αλατιού.

Ο επικεφαλής της έρευνας ελπίζει να μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να αξιοποιηθούν τέτοιου είδους πληροφορίες ώστε να κατανοηθεί ποια λαχανικά θα μπορέσει ο κάθε άνθρωπος να ενσωματώσει καλύτερα στην διατροφή του. Η αίσθηση της γεύσης καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις διατροφικές μας επιλογές και πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να την λάβουν υπόψη εάν θέλουν να κάνουν ευκολότερη την προσκόλληση στις διατροφικές οδηγίες.

Πηγή

American Heart Association, Newsroom, available at: https://newsroom.heart.org/news/sensitivity-to-bitter-tastes-may-be-why-some-people-eat-fewer-vegetables?preview=f378

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts