Πώς συσχετίζονται βιταμίνη D και πολύποδες;

Πώς συσχετίζονται βιταμίνη D και πολύποδες;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ποιά μπορεί να είναι η σχέση ανάμεσα σε βιταμίνη D και πολύποδες;

Θα περίμενε κάποιος να υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα σε βιταμίνη D και πολύποδες;Πολλά γράφονται για τις ευεργετικές δράσεις του συμπληρώματος το τελευταίο διάστημα, με τη διαφορά ότι σε κάποια άτομα, ανάλογα με τη γενετική τους προδιάθεση, μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Πιο συγκεκριμένα, μία μεγάλη μελέτη με περισσότερα από 2 χιλιάδες άτομα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε αξιόλογο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό (Barry, Peacock et al. 2017) συσχέτισε στενά τη δράση του συμπληρώματος βιταμίνης D με γονίδια. Έδειξε δηλαδή ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να μειώνει ή,ακόμα συχνότερα, να αυξάνει τον κίνδυνο πολυποδίασης του εντέρου και η επίδραση αυτή εξαρτάται από ορισμένα γονίδια.

Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή οι πολύποδες του εντέρου σχετίζονται στενά με τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ένα από τους πιο συχνούς καρκίνους στη χώρα μας, αλλά και επειδή για άλλη μια φορά δείχνεται οτι τα συμπληρώματα δεν έχουν την ίδια δράση σε όλους μας και μάλιστα αρκετά συχνά, ανάλογα με τα γονίδια μας, μπορεί να έχουν και αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, το συμπλήρωμα της βιταμίνης D μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων του παχέως εντέρου κατά 64%, αλλά μόνο στα άτομα που φέρνουν το γονότυπο ΑΑ του γονιδίου του υποδοχέα της βιταμίνης D. Στα υπόλοιπα άτομα, που αποτελούν και την πλειοψηφία, δηλαδή σχεδόν τα ¾ του γενικού πληθυσμού, το συμπλήρωμα βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων κατά 41%.

Για άλλη μια φορά μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα οτι είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των κατάλληλων επαγγελματιών υγείας, που γνωρίζουν τα διατροφικά θέματα σε βάθος και ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

Πηγή

Barry, E. L., J. L. Peacock, et al. (2017). “Vitamin D Receptor Genotype, Vitamin D3 Supplementation, and Risk of Colorectal Adenomas: A Randomized Clinical Trial.” JAMA Oncol3(5): 628-635.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts