Σχετίζονται η αρθρίτιδα και ο προδιαβήτης;

Σχετίζονται η αρθρίτιδα και ο προδιαβήτης;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μια ασθένεια που εκδηλώνεται με χρόνιο πόνο, όπως η αρθρίτιδα, επηρεάζει σημαντικά και άλλους τομείς της ζωής του ασθενούς, και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν οτι σχετίζεται και με τον προδιαβήτη.

Σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο που υποφέρει από τη νόσο, διεξήχθη έρευνα που περιελάμβανε 34.000 ενήλικες. Από την συγκεκριμένη έρευνα όμως, φάνηκε ότι η αρθρίτιδα συνήθως συνυπάρχει με άλλες παθήσεις, και σπανίως απαντάται μεμονωμένα. Έτσι, δόθηκε το έναυσμα για νέα έρευνα, από την οποία φάνηκε ότι 1 στους 3 ενήλικες με προδιαβήτη έχει αρθρίτιδα.

Το 50% των ενηλίκων που πάσχουν και από τη νόσο και εκδηλώνουν προδιαβήτη, είναι σωματικά αδρανή ή/και παχύσαρκα, κάτι που αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επομένως, οι επαγγελματίες υγείας, εφαρμόζοντας παρεμβάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το όφελος είναι διπλό: Ο συνδυασμός απώλειας βάρους και αύξησης φυσικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο πόνος που προκαλείται από την αρθρίτιδα .

Οι προσπάθειες κατανόησης της συσχέτισης της αυτής συνεχίστηκαν. Στην πάροδο 7 ετών συλλέχθηκαν δεδομένα για το σάκχαρο νηστείας και την αρθρίτιδα από περίπου 10.200 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω. Από το σύνολο των προδιαβητικών, το 32% υπέφερε και από αρθρίτιδα. Για άλλη μια φορά, το 50% των ατόμων που εκδήλωναν και τις δύο παθήσεις, ήταν σωματικά αδρανείς ή/και παχύσαρκα.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε το CDC ήταν ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να ελέγχονται από τους θεράποντες ιατρούς τους για προδιαβήτη και να ενημερώνονται για τυχόν παρεμβάσεις που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την αδράνεια που συνεπάγται μια κατάσταση όπως αυτή. 

Πηγή

https://www.medscape.org/viewarticle/907089 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts