Γιατί να κάνουμε ψυχοθεραπεία;

Γιατί να κάνουμε ψυχοθεραπεία;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η ψυχοθεραπεία είναι πολλά περισσότερα από να κάθεται κανείς σε έναν καναπέ.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν αδυναμία, ντροπή και αστεία την ανάγκη ενός ατόμου να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο κάποιος δεν αναζητά ψυχική βοήθεια.

Αλλά η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να διαχειριστεί κανείς θέματα όπως άγχος, σχέσεις, αποτυχία κλπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία βοηθάει ακόμα και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα ψυχολογικό πρόβλημα.

Παρακάτω, παραθέτονται σημαντικοί λόγοι για να ξεκινήσουμε θεραπεία, αν ακόμη δεν έχουμε πειστεί:

  1. Η διάθεσή μας έχει σκαμπανεβάσματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από εμάς ή από τους γύρω μας. Είτε μένουμε αρκετά σε μια περίοδο αρνητικών συναισθημάτων, είτε βιώνουμε κυκλοθυμίες χωρίς εμφανή αιτία, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βαθύτερη αιτία.
  2. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια αλλαγή, είτε την περιμέναμε είτε όχι. Πολλές φορές μια μετακόμιση, ένα διαζύγιο, μια γέννηση, μια απόλυση φανερώνει τη δυσκολία μας να χειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις.
  3. Όλα φαίνονται μάταια και χωρίς ενδιαφέρον. Η εσωτερική κινητοποίηση είναι σημάδι ψυχικής υγείας και όταν χαθεί θα πρέπει να καταλάβουμε το λόγο.
  4. Έχουμε κάποιου είδους εξάρτηση ή συμπεριφορά από την οποία θέλουμε να απαλλαγούμε. Κάποιες φορές θα πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα να βρούμε την αιτία των συμπεριφορών μας και να βρούμε τρόπο να τις αλλάξουμε.
  5. Η ψυχοθεραπεία έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα γιατί αφενός «δουλεύει» τις παρούσες καταστάσεις και αφετέρου δίνει τα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε παρομοίως δύσκολα θέματα στο μέλλον.
  6. Τα σωματικά συμπτώματα υποχωρούν σημαντικά. Σε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, η θετική ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει θεαματικά αλλά και τα πιο «μικρά», καθημερινά ψυχοσωματικά προβλήματα, τα οποία δεν παίρνουν ιατρική αγωγή, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά.
  7. Βλέπουμε τους άλλους και τις καταστάσεις από άλλη οπτική γωνία. Μια πλευρά αθέατη για εμάς μπορεί να γίνει εμφανής με την θεραπεία.
  8. Βοηθάμε τη νέα γενιά – τα παιδιά μας – με τον βελτιωμένο εαυτό μας, ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και συμπεριφορές.

 

Αν νιώθουμε μέσα μας ότι πρέπει να μιλήσουμε σε κάποιον, απλά ας το κάνουμε! Η ψυχοθεραπεία είναι μια απολύτως φυσιολογική – και πολύτιμη – εμπειρία, η οποία θα λειτουργήσει υπέρ μας.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts