Πώς τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Πώς τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε από μόνοι μας, γι’ αυτό και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής ή/και των συμπληρωμάτων.

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες αλλά απαντώνται και σε μικρότερες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Που βοηθούν;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι ασκούν καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου τόσο της πρωτοπαθούς όσο και της δευτεροπαθούς.
Από μια μετα-ανάλυση, μάλιστα, προκύπτει όφελος από τη συμπλήρωση με ω-3 λιπαρά οξέα στον κίνδυνο για καρδιακό θάνατο (8,0% στην αρχική ανάλυση). Αυτό το εύρημα υποστηρίζει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με ω-3 λιπαρά οξέα είναι λογική και ενδείκνυται για δευτερογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ασθενείς με επικρατούσα νόσο και για την δευτερογενή πρόληψη ανεπιθύμητων εκβάσεων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό εξηγείται καθώς τα ω-3 λιπαρά οξέα:

  • μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά)
  • μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη
  • μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων
  • φαίνεται να ρυθμίζουν καλύτερα την αρτηριακή πίεση.

Ω-3 και συμπληρώματα

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που ερευνούν το όφελος των ω-3 λιπαρών οξέων στο ιχθυέλαιο, ως καθημερινό συμπλήρωμα τόσο για την θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και για την χρήση του από τον γενικό πληθυσμό για βελτίωση κάποιων δεικτών υγείας αλλά και την αποτροπή καρδιακών συμβάντων. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα-3 διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των καρδιαγγειακών περιστατικών εκτός του εγκεφαλικού συγκριτικά με αυτούς που λάμβαναν καθημερινά ένα χάπι placebo. Είχαν, ακόμα 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή στεφανιαία νόσο καρδιάς. Το εύρημα αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στις υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων. Επομένως, η μείωση του κινδύνου αφορούσε κατά κύριο λόγο δόσεις πάνω από 840 μικρογραμμάρια ημερησίως.

Συμπερασματικά

Οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να αφορούν την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την αύξηση κατανάλωσης ψαριού και της σωματικής άσκησης. Η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή σκευάσματος φαίνεται να έχει πολλαπλά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να λειτουργήσει και σε συνδυασμό με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Εμπιστευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν την χρήση τους!

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1933287417303951
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0033062018300616
  3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1586/14779072.6.3.391

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts