Ποια είναι η σωστή διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα;

Ποια είναι η σωστή διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα

Οι διατροφικές οδηγίες σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, στόχο έχουν την  αντιμετώπιση και  πρόληψη υποτροπής της νόσου

Το ουρικό οξύ προέρχεται από το μεταβολισμό των πουρινών και της βιταμίνης C. Όμως η συμμετοχή της διατροφής στα επίπεδα ουρικού οξέως είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά απαιτείται περιορισμός της πρόσληψης πουρινών από τη δίαιτα ιδιαίτερα στις οξείες φάσεις της νόσου.

Έτσι λοιπόν :

  • Οι ασθενείς που έχουν βάρος σώματος σε φυσιολογικό εύρος , θα πρέπει να το διατηρήσουν, Ενώ οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει σταδιακά να χάσουν το επιπλέον βάρος και σταδιακά βελτιώνονται τα συμπτώματα της νόσου.
  • Επίσης όλοι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα να αρχίσουν να τρέφονται ισορροπημένα καταναλώνοντας 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα μικρότερα, ως σνακ (Δεκατιανό, Απογευματινό, και προ του ύπνου).
  • Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες [(> 150 mg/100 g (πίνακες 1 και 2) ] καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβαρυντικοί  παράγοντες της ασθένειας
  • Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κρίσης ουρικής αρθρίτιδας. Ενώ η κατανάλωση κοτόπουλου ή γαλοπούλας είναι προτιμότερη
  • Η αυξημένη την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί φρούτων). , 2,5 – 3 λίτρα υγρών την ημέρα, ιδιαίτερα νερού, συμβάλλει στο να αυξηθεί  η απέκκριση του ουρικού οξέος.
  • Συνοπτικά λοιπόν θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, από την οποία θα λαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν πραγματικά ανάγκη βελτιώνουν την κλινική τους εικόνα. Επειδή όμως ο καθένας μας είναι μοναδικός σε κάθε περίπτωση απαιτούνται εκειδικευμένες διατροφικές οδηγίες, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν μετά από την συνεργασία του Διαιτολόγου με τον θεράποντα Ιατρό,
Πίνακας 1
Τρόφιμα με περιεκτικότητα σε πουρίνες μεγαλύτερη από 150mg/100gr
Μοσχάρι-βοδινό (223mg/100gr)

Κρέατα από κυνήγι (π.χ. πέρδικα, ζαρκάδι)

Ζωμός κρέατος

Κονσομέ

Εντόσθια [συκώτι (223mg/100gr), νεφρά (200mg/100gr)]

Λίπος ψητού κρέατος

Μυαλά

Σκουμπρί – κολιός

Σαρδέλες (295mg/gr)

Κιμάς

Αντσούγιες (363mg/100gr)

Χήνα

Ρέγκα
 
Πίνακας 2

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες 50-150mg/100gr

Σπαράγγια Μοσχάρι
Ψωμί Αρνί
Δημητριακά Ολικής Άλεσης Χοιρινό
Κουνουπίδι Σούπες Κρέατος
Ψάρια Όσπρια
Μανιτάρια Κοτόπουλο
Φασολάκια Γαλοπούλα
Σπανάκι Πάπια
Οστρακοειδή (αστακός, μύδια, γαρίδες, κτένια)

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts