Πως θα καταλάβω ότι είμαι έγκυος.. ;

Πως θα καταλάβω ότι είμαι έγκυος.. ;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ανησυχείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος ; Αισθάνεστε κάποια παράξενα συμπτώματα;  Καταρχήν κάθε γυναίκα είναι μοναδική, οπότε και οι εμπειρίες της είναι διαφορετικές, για αυτό τον λόγο καλό είναι να μην περιμένετε ότι θα έχετε σίγουρα και εσείς τα ίδια συμπτώματα..

Το πρώτο σημείο που θα παρατηρήσετε είναι η μη εμφάνιση της αναμενόμενης περιόδου (αμηνόρροια). Βέβαια αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, δεν μπορείτε να είστε σίγουρη πότε θα πρέπει να έρθει η περίοδός σας. Αν όμως έχετε κάποια συμπτώματα (τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω) συν την απουσία περιόδου τότε οι πιθανότητες αυξάνονται για την ύπαρξη εγκυμοσύνης.

1. Αποστροφή σε συγκεκριμένες τροφές

Είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε αρκετές γυναίκες. Μάλιστα, αναφέρουν γυναίκες ότι φαγητά που πριν τους άρεσαν τώρα δεν μπορούν ούτε να τα μυρίζουν. Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί τάση για έμετο.

2. Αίσθηση αδιαθεσίας και υπνηλία

Τα αίτια που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, θεωρείται ότι οφείλονται από μία ορμόνη την προγεστερόνη, τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου και αρτηριακής πίεσης της γυναίκας. Είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε. Η απώλεια της ενέργειάς σας είναι παροδική και οι δυνάμεις σας θα επανέλθουν σύντομα.

3. Ναυτία και εμετός

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν από ναυτία μόνο το πρωί, αν και συχνά η ναυτία διαρκεί όλη τη μέρα, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν καθόλου ναυτία. Καλό είναι να μην μένετε νηστικές παραπάνω από 3 ώρες και να καταναλώνετε τροφές που να μην αναστατώνουν το στομάχι σας.

4. Αλλαγές στο στήθος

Ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι το ευαίσθητο και πρησμένο στήθος εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων των ορμονών και η θηλαία άλως γύρω από τη θηλή σκουραίνει.

5. Έντονη συχνουρία

Οι αλλαγές στη μήτρα ξεκινούν από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφύτευσης του κυήματος. Καθώς η μήτρα αυξάνεται σε μέγεθος και βάρος τις πρώτες 6-8 εβδομάδες πιέζει την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα την ανάγκη για συχνή ούρηση.

6. Μεταβολές στη διάθεση

Η συναισθηματική αστάθεια είναι αρκετά έντονη στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οφείλεται στις μεταβολές των ορμονών. Στιγμές ηρεμίας μπορούν να εναλλάσσονται σε στιγμές έντονου εκνευρισμού και ευερεθιστότητας. Μάλιστα, κάποιοι προσομοιάζουν αυτή τη συναισθηματική αστάθεια με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (το σύνολο μεταβολών της συναισθηματικής και σωματικής λειτουργίας πριν από την εμφάνιση της περιόδου). Εάν αισθανθήκατε λυπημένη ή ανίκανη να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές σας ευθύνες ή έχετε σκέψεις για να βλάψετε τον εαυτό σας, καλέστε αμέσως έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

7. Θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Τέλος, την τελική απάντηση αν θα γίνετε μανούλες ή όχι την δίνει το τεστ εγκυμοσύνης ή η εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης με λήψη αίματος. Το τεστ εγκυμοσύνης σε περίπτωση που γίνει πολύ νωρίς υπάρχει περίπτωση να είναι αρνητικό ενώ μπορεί να είστε έγκυος. Γι αυτό μην απογοητευτείτε αμέσως, κάντε μια εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης και το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης θα είναι περισσότερο έγκυρο.

Η εγκυμοσύνη μην σας αγχώνει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία για το γυναικείο σώμα που με την σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη επίβλεψη μπορεί να γίνει η ομορφότερη εμπειρία της ζωής σας !

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts