Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώνω με ασφάλεια;

Πόση καφεΐνη μπορώ να καταναλώνω με ασφάλεια;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή  αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και συγκεκριμένα η ομάδα για τα διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA) κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Ενήλικες

▶ Εφάπαξ δόσεις καφεΐνης μέχρι 200mg – περίπου 3mg ανά κιλό σωματικού βάρους (mg / kg βάρους) από όλες τις πηγές δεν προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια του γενικού υγιούς ενήλικου πληθυσμού. Η ίδια ποσότητα καφεΐνης δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια όταν καταναλώνεται λιγότερο από δύο ώρες πριν από έντονη σωματική άσκηση υπό κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες σε έγκυες γυναίκες ή σε μεσήλικες / ηλικιωμένους που κάνουν έντονη σωματική άσκηση.

▶ Εφάπαξ δόσεις 100 mg (περίπου 1,4 mg / kg σωματικού βάρους) καφεΐνης μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια και τις συνήθειες του ύπνου σε μερικούς ενήλικες, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται κοντά στην ώρα για ύπνο.

▶ Η πρόσληψη μέχρι 400mg ημερησίως (περίπου 5,7mg / kg σωματικού βάρους ανά ημέρα) που καταναλώνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια για τους υγιείς ενήλικες στο γενικό πληθυσμό, εκτός από τις εγκύους.

 

Έγκυες  και θηλάζουσες

Η πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πηγές (δηλαδή όχι μόνο από τον καφέ αλλά και από τα αναψυκτικά τύπου Cola, τη σοκολάτα κ.α.) μέχρι 200mg την ημέρα, δεν δημιουργούν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου.

 

Παιδιά και έφηβοι

Οι εφάπαξ δόσεις καφεΐνης που θεωρούνται ότι δεν προκαλούν ανησυχία στους ενήλικες (3mg / kg σωματικού βάρους ανά ημέρα) θεωρούνται επίσης ασφαλείς για τα παιδιά. Ο ρυθμός με τον οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι μεταβολίζουν την καφεΐνη είναι τουλάχιστον ίσος με αυτόν των ενηλίκων, οπότε δεν θεωρείται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της επίδρασης της καφεΐνης στο άγχος και τη συμπεριφορά αυτών των ομάδων.

 

Πηγή

https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/efsaexplainscaffeine150527

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts