Σχετίζονται τα ω-3 λιπαρά οξέα με τη μείωση των τριγλυκεριδίων;

Σχετίζονται τα ω-3 λιπαρά οξέα με τη μείωση των τριγλυκεριδίων;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, παρόλο που τα σχετικά φάρμακα και οι στατίνες χρησιμοποιούνται, πλέον, ευρέως. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας καθώς έχουν συνδεθεί με μια σειρά από ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:

  • η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και
  • η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και συναντώνται σε αφθονία σε τρόφιμα, όπως είναι κατά κύριο λόγο τα θαλασσινά (λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες) με την μορφή των EPA ΚΑΙ DHA αλλά και οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και η σόγια, πλούσια σε ALA. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το EPA και το DHA διαδραματίζουν κύριο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και παρέχουν περισσότερα οφέλη στην υγεία από ό,τι το ALΑ. Το EPA και DHA βρίσκονται ακόμη σε συμπληρώματα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο. Το ιχθυέλαιο, για να το ξαναθυμηθούμε, παράγεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγκας, σαρδέλας και πέστροφας. Έχει αποδειχθεί ότι τα ιχθυέλαια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των λιπών του αίματος, μειώνουν την πιθανότητα πήξης του αίματος, καθιστούν την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες και μειώνουν το “ιξώδες” του αίματος, διευκολύνοντας συνεπώς τη ροή του.

Σημαντικό ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει επικεντρωθεί στα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής κατανάλωσης λιπαρών ψαριών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των συμβάντων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι κυκλοφορούσες συγκεντρώσεις εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) ή εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) συσχετίζονται αντιστρόφως με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μια μέτρια κατανάλωση ψαριών (1-2 μερίδες την εβδομάδα, ιδιαίτερα είδη με υψηλή περιεκτικότητα σε EPA και DHA)  σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίου θανάτου και συνολικής θνησιμότητας.

Βοηθούν τα ω-3 λιπαρά οξέα στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων;

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (≥ 200 mg/dL) έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου , ακόμη και σε ασθενείς που λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία με στατίνες για τη μείωση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας. Πλήθος μελετών που χορηγούσαν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έδειξαν πως αυτά ασκούν ευνοϊκές επιδράσεις όχι μόνο στον μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών αλλά και σε φλεγμονώδεις, οξειδωτικούς και θρομβωτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, πως η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL).

Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%. Εκτός από τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, τα ω-3 λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα τα EPA) ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να επιβραδύνουν πολλαπλές αθηρογόνες διεργασίες.

Πολλά συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων έχουν πλέον εγκριθεί ως συμπλήρωμα στη δίαιτα για τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων σε ενήλικες με σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία. Τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν τόσο EPA όσο και DHA.
Συμπερασματικά, η θεραπεία με ω-3 λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με τις  στατίνες είναι καλά ανεκτή και μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα των σωματιδίων VLDL και των τριγλυκεριδίων.

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7667577/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4957330/
  3. https://www.endocrinepractice.org/article/S1530-891X(20)35267-8/fulltext
  4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1185/03007995.2015.1120190?journalCode=icmo20

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts