Μπορεί η Ελληνική να είναι μια ιδιαίτερα πλούσια γλώσσα, τις 2 αυτές λέξεις όμως τις γράφουμε και τις προφέρουμε με τον ίδιο τρόπο. Το cacao όμως διαφέρει πολύ από το cocoa.
Ας δούμε τις βασικές τους διαφορές:
Το cacao είναι ελάχιστα επεξεργασμένο σε σχέση με το cocoa, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, μονοακόρεστων λιπαρών οξέρων μαγνησίου και φυτικών ινών.
Το Κακαόδεντρο γνωστό επίσης και σαν Theobroma cacao, παράγει καρπούς που στο εσωτερικό περιέχουν τους σπόρους του κακάο.
Ο καρπός εσωτερικά αποτελείται από ένα λιπαρό μέρος, και τον κόκκο του κακάο.
Από το πιο λιπαρό μέρος του καρπού τους παράγεται το βούτυρο κακάο που έχει βελούδινη υφή και υπόλευκο χρώμα ενώ όταν ο καρπός σπάσει απελευθερώνεται ο σπόρος κακάο, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί με διάφορους τρόπους. Συχνά πωλείται σαν νιφάδες cacao, που μπορεί κάποιος να καταναλώσει σαν τονωτικό, ή αντικαθιστώντας τι νιφάδες σοκολάτας σε ένα ωμοφαγικό και χορτοφαγικό γλυκό. Συνηθέστερα όμως πωλείται σαν σκόνη και μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα.
Η σκόνη
Από την άλλη μεριά, στην αγορά συνήθως κυκλοφορεί η σκόνη κακάο που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, δηλαδή το cocoa. Το σκούρο κακάο που έχει υποστεί επεξεργασία κατά την Ολλανδική μέθοδο, εμφανίζει πλούσια γεύση και παράδοξα ελαφριά υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καθώς επίσης διατηρεί σχεδόν ατόφια τα θρεπτικά του συστατικά, παρέχοντας φυτικές ίνες, μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, και αντιοξειδωτικά. Προσοχή όμως, συχνά η σκόνη κακάο περιέχει ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα γεγονός που όχι μόνο αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά επίσης επιβαρύνει και το προϊόν με συντηρητικά.
Cacao ή Cocoa λοιπόν;
Η επιλογή είναι δική σας!
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου