Κουρκουμάς: Ο  κίτρινος χρυσός!

Κουρκουμάς: Ο  κίτρινος χρυσός!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο κουρκουμάς (Turmeric ή κιτρινόριζα ή Curcuma longa ή Curcuma domestica), είναι ένα φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae).

Η προέλευση του χρονολογείται περίπου πριν 4000 χρόνια στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας. Περιέχει διάφορα κουρκουμινοειδή, με κύριο συστατικό  της κουρκουμίνη εξαιτίας της οποίας οφείλεται το κιτρινωπό χρώμα του κουρκουμά και η πικάντικη γεύση του, καθώς και πτητικά έλαια σάκχαρα, πρωτεΐνες και ρητίνες.

Κατά τον 1 αιώνα μ.Χ η χρήση του στην ιατρική στην Νότια Ασία ήταν διαδεδομένη χάρη στην θεραπευτική ιδιότητά του σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Στη μαγειρική συνοδεύεται συχνά με κρέας, με ρύζι, με ψητά λαχανικά, με πατάτες ή μπαίνει σε διάφορες σάλτσες. Χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο τροφίμων για την παρασκευή μουστάρδας και έχει τον κωδικό Ε100 στην κατηγορία των πρόσθετων συστατικών.

Δικαίως ονομάζεται ο κίτρινος χρυσός γιατί τα οφέλη για την υγεία είναι πολυάριθμα!

  • Αντιοξειδωτικό: προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει παράγοντες που οδηγούν σε φλεγμονή διότι αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Αντιφλεγμονώδες: μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης, αυξάνει τη παραγωγή κορτιζόνης, αναστέλλει τη σύνθεση προσταγλανδινών και επηρεάζει τη λειτουργία των ουδετερόφιλων, παράγοντες δηλαδή που οφείλονται για τις φλεγμονώδεις καταστάσεις (νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, αρθρίτιδα, ραγοειδίτιδα).
  • Καρδιοπροστατευτική δράση: προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της LDL.
  • Έλκος: επουλώνει τις πληγές από γαστρικό έλκος.
  • Στοματική φροντίδα: προστατεύει από ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
  • Αντικαρκινική ιδιότητα: η κουρκουμίνη επιδρά σε μια ποικιλία βιολογικών οδών που εμπλέκονται στην έκφραση του ογκογονιδίου, του κυτταρικού κύκλου και την μετάσταση γεγονός που επιδρά θετικά στο καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Προστατευτική δράση εντέρου: δρα θεραπευτικά στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
  • Δέρμα: σημαντική βελτίωση σε παθήσεις δέρματος (λεύκη, ψωρίαση). Βέβαια για τη περίπτωση της ψωρίασης χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
  • Σακχαρώδης Διαβήτης: έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.
  • Νεφρίτιδα του Λύκου: μειώνει την πρωτεϊνουρία, την αιματουρία και την συστολική πίεση του αίματος σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική νεφρίτιδα λύκου.

Είναι ασφαλής η χρήση του;

Η δοσολογία των 3 – 6 γραμμαρίων / ημέρα έχει διερευνηθεί για την προστασία από τα έλκη. Η κατανάλωση μέχρι 8 γραμμαρίων κουρκουμίνης με διάφορες μορφές δεν έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει καμία επιβάρυνση για τον οργανισμό. Υψηλότερες δόσης από αυτήν όμως ίσως να επιφέρει αρνητικές επιδράσεις για το γαστρεντερικό . Διάφορες μελέτες κάνουν αναφορά για ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις δερματίτιδας και αναφυλαξίας. Αυξημένος ενδέχεται να είναι ο κίνδυνος για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά στα ευπαθή άτομα. Ωστόσο, περιπτώσεις τοξικότητας δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.

Βιβλιογραφία:

  • Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53.
  • Nagpal M et al. Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1): 3–7.
  • Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med. 2003 Feb;9(1):161-8.
  • Gupta CS et al. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. AAPS J. 2013 Jan; 15(1): 195–218.
  • Bengmark S. Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006 Jan-Feb;30(1):45-51.
  • Jung P et al. Anti-carcinogenic properties of curcumin on colorectal cancer. World J Gastrointest Oncol. 2010 Apr 15; 2(4): 169–176.
  • Louis S. Turmeric. Review of Natural Products. Facts & Comparisons 4.0. Wolters Kluwer Health; June 2009.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts